Tule mukaan
Askolan tarinaan!


Askolassa on tilaa kasvaa,
elää ja yrittää
Askolassa on hyvät peruspalvelut ja täällä on hyvä elää toimivaa arkea. Askolassa on hyvä meininki ja siksi kaikkea on vähän enemmän. Asukkaiden ja yritysten talkoohenki vaikuttaa taustalla kantavana voimana. Talkoilla on saatu aikaan oma maauimala, moderni urheilu- ja monitoimikeskus Askola-Areena ja paljon muuta. Askolassa osataan puhaltaa yhteen hiileen ja rakentaa sellainen elinympäristö, jossa ihmiset haluavat asua ja elää.
Tule Sinäkin mukaan Askolan tarinaan!
Kaksi keskusta ja toimeliaita kyliä
Askolassa on kaksi keskusta, kirkonkylä ja Monninkylä, joihin kunnalliset ja kaupalliset palvelut ovat sijoittuneet. Muita toimeliaita kyliä ovat Juornaankylä, Huuvari, Nalkkila, Nietoo, Särkijärvi, Tiilää, Korttia, Onkimaa, Vakkola ja Vahijärvi.
Katso video

Askola tuntee historiansa ja katsoo eteenpäin
Askolassa on nykyään yli 5000 asukasta. Kunnan maantieteellinen sijainti on erinomainen ja täältä on hyvät yhteydet eri suuntiin.
Askolassa asuvan arki on mutkatonta. Varsinkin lapsiperheiden elämä on sujuvaa, sillä kunnassa on erinomaiset varhaiskasvatus- ja koulupalvelut. Askolassa on yhteensä noin 1 100 koulu- ja opiskelupaikkaa mm. neljä alakoulua, yläkoulu sekä lukio ja ammattioppilaitos. Opiskelija voi halutessaan suorittaa Askolan lukiossa ja ammattioppilaitoksessa ns. kaksoistutkinnon.
Askolan tunnetuin nähtävyys on hiidenkirnut, jääkauden muovaama taideteos Korttian kylässä. Kohde on suosittu matkailu- ja retkeilypaikka. Vierailijalle kannattaa näyttää myös kansallisesti arvokas maisema-alue, Porvoonjokilaakso sekä kirjailija Johannes Linnakosken lapsuuden- ja nuoruudenkodit. Linnankosken ajoista lähtien Askolassa on arvostettu sivistystä ja kulttuuria. Linnankoski oli aikanaan vaikuttamassa Itä-Uudellamaalla koulujen ja nuorisoseurojen perustamiseen.
Kunnan väkiluku on hienoisessa kasvussa, mikä kertoo vahvasta tulevaisuudenuskosta. Askola on sopivankokoinen ja sen vuoksi asukkailla on mahdollisuus vaikuttaa oman asuinympäristönsä viihtyisyyteen ja päätöksentekoon.
Kunta tekee naapurikuntien kanssa yhteistyötä koulu-, rakennusvalvonta-, ympäristö- ja monissa muissa asioissa. Yhteistyön avulla kunnan palvelutaso on parantunut ja rahaa on säästynyt.
Miksi perheet viihtyvät Askolassa?
Askolan kunnan asukasluku on pienessä nousussa terveen asukasrakenteen ansioista. Hyvällä syyllä voikin kysyä, miksi perheet haluavat asua ja kasvaa juuri Askolassa?
Sujuva arki
Askolassa elämästä voi nauttia turvallisessa ja
viihtyisässä suomalaisessa maisemassa. Palvelut ovat
lähellä. Kunnassa on oma terveysasema ja hyvin
toimivia terveyspalveluita on saatavana sekä
kirkonkylässä että Monninkylässä.
Lasten päivähoito ja kotihoito
Päivähoidossa kunnioitetaan perheiden vapautta valita.
Lapsen päivähoitopaikaksi voi valita päiväkodin,
ryhmäperhepäivähoidon tai perhepäivähoidon.
Jos haluat hoitaa lapsesi itse kotona, kunta maksaa
tietyillä edellytyksillä kuntalisää kotihoidon tueksi.
Peruskoulut
Kasvatuksen ja sivistyksen merkitys on Askolassa
arvossaan. Peruskoulussa kiinnitetään huomiota mm.
opetuksen laatuun, järjestetään monipuolista
kieltenopetusta sekä tarjotaan erilaisia valinnaisaineita.
Kunta pyrkii rakentamaan ja ylläpitämään asianmukaisia
koulutiloja.

Lukio ja ammattikoulu
Monninkylässä toimii Askolan lukio ja Porvoon ammattiopisto Amiston toimipiste, joka kouluttaa rakennus- ja teknologia-alan osaajia. Amiston vuonna 2014 valmistuneet viihtyisät ja modernit tilat tarjoavat erinomaisen oppimisympäristön. Ammattiopiston ja paikallisten yritysten monipuolinen yhteistyö kannustaa opiskelijoita ammattiopintojen suorittamiseen.

Merkittävää tukea opintoihin
Metsäneuvos ja varatuomari Veikko Pohjanpelto oli kantava voima, kun lukiota perustettiin Askolaan yli 50 vuotta sitten. Nykyisin kunnan hallinnoima Veikko Pohjanpellon rahasto myöntää huomattavia stipendejä opinnoissaan menestyneille Askolan lukion opiskelijoille ja Askolan lukiosta askolalaisina ylioppilaaksi valmistuneille, jotka harjoittavat jatko-opintoja jossakin yliopistossa, tiede- tai taidekorkeakoulussa. Rahastosta tuetaan myös lukion kansainvälisiä projekteja.
Nuorisotyö
Kunnan nuorisotilat ovat kirkonkylässä ja Monninkylässä. Niissä järjestetään nuoria kiinnostavaa toimintaa. Kunnassa on myös ns. etsivää nuorisotyötä ja nuorten starttipaja.

Tontteja asumiseen ja yrittämiseen
Viihtyisiltä pientaloalueilla on runsaasti vapaita ja väljiä tontteja oman kodin rakentajille. Myös yritystontteja on tarjolla ja niitä kaavoitetaan lisää tarpeen mukaan. Kirkonkylässä toimii Askolan ja naapurikuntien yhteinen rakennusvalvonta- ja ympäristönsuojelutoimisto.


Miksi yrittäjät suosivat Askolaa?
Askolaan on sijoittunut lukuisia menestyviä yrityksiä.
- Hammaslääkärituoleja ja -laitteistoja valmistava Fimet Oy
- Muovipulloja elintarvike- ja kemikaalikäyttöön valmistava Muovi-Heljanko Oy
- Vesikattopalveluja maanlaajuisesti tarjoava Kattotutka Oy
- Maanrakennuspalveluja ja maa-aineksia myyvä Konevuori Oy
- Bioenergiaa ja energia-alan kuljetuksia tarjoava Hakevuori Oy
- Metallin sopimusvalmistaja Simfors Oy
Kunta tunnetaan erittäin yrittäjämyönteisenä ja yrittämisen kulttuurilla on Askolassa muutenkin pitkät perinteet. Elinkeinopalvelut toteutetaan tehokkaasti yhteistyössä muiden itäuusmaalaisten kuntien kanssa. Ammattikoulu tarjoaa yrityksille uutta osaavaa työvoimaa ja harjoitteluyhteistyö alueen yritysten kanssa on ollut hedelmällistä.
Logistisesti edullinen sijainti kantatie 55 varrella luo erinomaiset yhteydet Helsinki-Vantaan lentokentälle ja Vuosaaren satamaan.

Taidetta, sivistystä, liikuntaa ja monenmoisia taitoja
Kiinnostavatko opinnot musiikkiopistossa tai kuvataidekoulussa? Tai ehkä haluat osallistua kansalaisopiston monipuolisille kursseille?
Porvoonseudun musiikkiopistossa voi opiskella sekä klassista että pop&jazz –musiikkia. Askolan kuvataidekoulu antaa kuvataiteen perusopetusta Askolassa 5-16 -vuotiaille lapsille ja nuorille. Porvoon kansalaisopisto on alueopisto, jonka opetukseen Porvoon ja Askolan asukkaat voivat osallistua.
Liikunnan harrastamiseen Askolassa on monipuoliset mahdollisuudet. Patikoimaan, retkeilemään ja hiihtämään pääsee miltei kotiovelta. Kunta ylläpitää eri kylissä urheilukenttiä ja hiihtolatuja. Kirkonkylässä on valaistu kuntorata ja uusi frisbee golf –rata.
Maauimala
Monninkylässä toimiva, 50-vuotias maauimala on kesäaikaan suosittu paikka. Maauimalassa on 25 metrin allas, hyppytornit sekä lastenallas. Vapaa-aikatoimi järjestää maauimalassa vesiliikuntaa ja uimakouluja lapsille ja aikuisille.

Kirjasto ja kulttuuritoimi
Askolan pääkirjasto palvelee kirkonkylässä ja lähikirjasto Monninkylässä. Lisäksi kirjasto järjestää koulukirjastopalveluja. Askolan kirjasto kuuluu Porvoon, Sipoon, Pornaisten ja Askolan muodostamaan Porsse-kirjastokimppaan, jonka laaja ja monimuotoinen aineisto on tavoitettavissa verkon kautta. Kirjaston asiakas voi valita varauksien noutopaikan ja lainat voi palauttaa lähimpään Porsse-kirjastoon.
Pääkirjastossa on kunnan näyttelytila ja siellä järjestetään vaihtuvia näyttelyitä. Kirjasto ja kulttuuritoimi huolehtii omaan kotiseutuun liittyvän aineiston keräämisestä ja tallentamisesta. Kultuuritoimi järjestää erilaisia kultuuritapahtumia ja –retkiä osittain yhteistyössä järjestöjen ja muiden toimijoiden kanssa.
Luonto on vahvuus
Askolassa on puhdasta luontoa ja upeita maisemia, joissa sielu lepää. Porvoonjokilaakso on luokiteltu kansallisesti arvokkaaksi maisema-alueeksi. Vähäjärvi on erämaajärvi, joka on lähes täydellisessä luonnontilassa. Kunnan ylläpitämiä uimarantoja on kirkonkylässä, Särkijärvellä ja Juornaankylässä.
Hiidenkirnut, luonnonvoimien muovaama mestariteos Suomen laajin hiidenkirnuesiintymä löytyy Korttian kylästä. Kaksikymmentä hiidenkirnua on muodostunut viimeisimmän jääkauden päättyessä Kirnukallion kylkeen. Suurin alueen kirnuista, Jättiläisen kuhnepytty, on yli kymmenen metriä syvä ja neljä metriä leveä. Askola-Seuran ylläpitämä kirnualue tarjoaa elämykselliset puitteet retkeilyyn ja sinne pääsee myös Porvoonjoelta kanootilla tai veneellä. Kanootteja voi vuokrata Askolan vapaa-aikatoimesta.
Kirjailija Johannes Linnankosken henkinen perintö elää Askolassa vahvana. Kirjailijan synnyinkodissa toimii tänä päivänä kahvila ja pitopalveluyritys.



”Hopeakentässä myllynkivi, josta kasvaa kolme ruusua. Kaikki punaista.”
Askolan vaakunan kolme tulipunaista ruusua perustuvat Askolassa syntyneen ja vaikuttaneen kirjailija Johannes Linnankosken tunnetuimpaan teokseen Laulu tulipunaisesta kukasta. Vuonna 1905 julkaistu kirja on ensimmäinen suomalainen menestysteos, joka on käännetty useille kielille. Tarinassa päähenkilö Olavi Koskela kiertää tukkilaisten mukana ja tapaa matkallaan lukuisia naisia. Kirjan kuvitteellisena tapahtumapaikkana voisi olla Askola.
Vaakunan on suunnitellut Olof Eriksson ja se vahvistettiin käyttöön 14. marraskuuta 1956.
Askolan kunta
Askolantie 30
07500 ASKOLA
(019) 529 100
www.askola.fi
Sulje
Yhteystiedot
Vapaa-aikatoimi
Linnankoskentie 49, 07510 Vakkolapuh. 040 5558 344
Rakennusvalvonta- ja ympäristönsuojeluyksikkö
Askolantie 28, 07500 Askolapuh. 040 7109 108
Sivistystoimi
Askolantie 30, 07500 Askolapuh. 040 5321 715
Varhaiskasvatus
Askolantie 30, 07500 Askolapuh. 0400 347 754
Sosiaalitoimisto
Askolantie 24, 07500 Askolapuh. 040 7750 803
Askolan pääkirjasto
Pappilantie 2, 07500 Askolapuh. 0400 - 151 833
kirjasto@askola.fi
Palvelukeskus Mäntyrinne
Mäntyrinteentie 4, 07500 Askolapuh. 040 7109 222
Terveyskeskus
Terveystie 1, 07500 Askolapuh. 040 7109 200



