Helsingin Käsityö- ja Teollisuusyhdistys ry

STADIN HANTVÄRKKARIT JA VAPRIIKINPITÄJÄT VUODESTA 1868

Helsingin Käsityö- ja Teollisuusyhdistys on käsityö-, pienteollisuus- ja palveluyritysten yhteinen yhdistys, joka pyrkii tukemaan ammatinharjoittamista tiedotuksen ja yhteisöllisyyden kautta. Yhdistys haluaa toiminnallaan tehdä käsityöaloja ja -ammatteja tunnetuksi ja nostaa niiden arvostusta.

HKTY edesauttaa käsityöalojen näkyvyyttä niin, että myös tulevaisuuden Helsingissä on tarjolla monipuolista käsityöosaamista yksilöllisenä vaihtoehtona teolliselle sarjatuotannolle. Elävä käsityöyrittäjyys on tärkeä osa Helsingin kaupunkikuvaa, laadukkaille yksilöllisille tuotteille ja palvelulle on aina tarvetta. Suomalaisen ammattitaidon suosiminen on eettinen ja ekologinen teko, joka luo työpaikkoja Suomeen.

Korkeat tilavuokrat ajavat pienyrityksiä pois Helsingin keskustasta. Me kaikki kuluttajat olemme valinnoillamme vaikuttamassa siihen, millainen kotikaupunki meillä on tulevaisuudessa.

Yhdistys järjestää myös yleishyödyllisiä maksuttomia tapahtumia, Yksilöllisen käsityön päivät ja Käsityö on Designia, joissa helsinkiläiset pääsevät tutustumaan kaupunkinsa lähituotantoon sekä pienyrittäjien tarjoamiin palveluihin. Lämminhenkisissä tapahtumissa jäsenyrittäjämme esittelevät osaamistaan ja työtapojaan sekä myyvät tuotteitaan.

Yhdistys on yksi Suomen Yrittäjien perustajajäsenistä ja kuuluu nykyään sen toimialajärjestöihin.

”Helsinkiläinen käsityöalojen osaaminen on huikeaa! Yhdistyksen toiminnalla voimme tuoda esille, kuinka monella elämän eri osa-alueella tarvitaan käsityöalan ammattiosaamista, ja kuinka tärkeitä käsityöläiset ovat Helsingin monimuotoisuudelle.”
- Hilkka Stenberg, kampaaja, HKTY:n valtuuston jäsen

Helsingin Käsityö- ja Teollisuusyhdistys perustettiin vuonna 1868 keisarillisella asetuksella, kun ammattikuntalaitos lakkautettiin ja eri alojen käsityöläisille ja pienteollisuusyrittäjille perustettiin oma yhdistys joka kaupunkiin. Yhdistykseen kuuluminen takasi yrittäjälle porvarisoikeuden ja sitä kautta oikeuden harjoittaa ammattiaan.

Helsingin Käsityö- ja Teollisuusyhdistys oli jo 1800-luvulla voimakkaasti vaikuttamassa kaupungin yhteiskunnalliseen kehitykseen. Se oli aktiivisena aloitteentekijänä mm. elinkeinolain muutoksissa sekä ammattikoulujen perustamisessa Helsinkiin 1900-luvun taitteessa.

Yhdistyksen rakennuskauden aikana 1960–1991 yhdistys saneerasi ja rakennutti Helsinkiin kaikkiaan seitsemän pienteollisuustaloa, joista 400 yritystä on saanut toimitilat.

Käsityöammattilaiset, oman alansa mestarit, ovat olleet mukana rakentamassa Helsinkiä, ja edelleen ylläpitävät sen rakennuskantaa. Helsingin kaupunkikuvassa näkyvät kullatut kirkkojen kupolit, koristemaalaukset ja upeat saumapeltikatot on entisöity alkuperäiseen loistoonsa nykyajan käsityöläisten ammattitaidolla.

hkty.fi

Yhdistyksen uutiset

Tutustu jäsenlehteemme

Keraamikko Karin Widnäsille myönnettiin vuonna 2017 korkein taiteilijoille ja kulttuurivaikuttajille tarkoitettu huomionosoitus Pro Finlandia -mitali hänen uraauurtavasta työstään suomalaisen keramiikkataiteen edistämiseksi ja säilyttämiseksi sekä koko taideteollisen alan taiteen hyväksi. Fiskarsissa työskentelevän Karinin tuotannon pääpaino on parin viimeisen vuosikymmenen ajan ollut arkkitehtonisten keramiikkaelementtien suunnittelussa. Karin on yhdistyksen valtuuston jäsen jo toisessa polvessa.

”Eihän vanhan tarvitse uudelta näyttää, mutta korjausta tarvitaan kun kuluminen haittaa käyttöä tai häiritsee silmää. Konservoinnin tehtävä on pidentää kalusteen käyttöikää ja myös ennaltaehkäistä tulevia vaurioita. Mikään työ ei ole valmis, ennen kun olen siihen tyytyväinen, ei yhtään aikaisemmin, muttei myöskään yhtään myöhemmin.”
- Kimmo Oksanen, huonekalukonservaattori

Tunnettuja nimiä

Helsingin Käsityö- ja Teollisuusyhdistyksen toimijoista monet ovat myös olleet valtakunnallisia vaikuttajia. Yhdistyksen pitkäaikainen puheenjohtaja 1908–34 Viktor von Wright on ollut merkittävä henkilö niin yhdistyksen historiassa kuin ammatillisen koulutuksen, työväen olojen ja koko maan pienteollisuuden edistäjänä. Suomen ensimmäinen presidentti K. J. Ståhlberg toimi yhdistyksen sihteerinä ennen virkaan astumistaan. Yhdistyksen vanhoista jäsenistä leipurimestari F. E. Ekbergin leipomo, vuorimestari Victor Hartwallin kivennäisvesitehdas sekä Weilin & Göösin Tehdas- ja Kirjakustannusyhtiö lienevät tuttuja vielä tämänkin päivän helsinkiläiselle.

Juhlavuoden 2018 tapahtumia

HKTY:n perustamisesta tuli vuonna 2018 täyteen 150 vuotta. Yhdistyksen pitkää taivalta on juhlistettu monin eri tavoin:

  • Juhlavuoden kunniaksi yhdistyksen historiaa esittelevä näyttely Stadin hantvärkkarit ja vapriikinpitäjät vuodesta 1868 Klaus K Hotellin aulatilassa Helsingissä helmikuun ajan. Näyttelyssä myös Helsingin historiaa käsityöläisyhdistyksen näkökulmasta.
  • Yhdistyksen 150 toimintavuodesta sähköisesti julkaistava historiikki.
  • Ohjelmallinen juhlaillallinen helmikuussa Paasitornin juhlasalissa Helsingissä.

Helsingin Käsityö- ja Teollisuusyhdistyksen jäsenet toimivat hyvin erilaisilla aloilla. Jäsenistössä on käsityön ammattilaisia sepistä nuohoajiin sekä entisöijistä muotoilijoihin. Jäseniltämme saat yksilöllisiä käsityönä valmistettuja tuotteita sekä laadukasta palvelua mm. kukkien sidontatöitä, design-koruja, suutarin palveluja, verhoilua, silmälasien korjausta, huonekalujen restaurointia, kodinkoneiden huoltoa, valokuvausta, kehystystä sekä kirjansidontaa. Yhdistys tarjoaa jäsentensä kautta vahvaa käsityöalojen osaamista vaativimmillekin kuluttajille.

Tutustu jäseniin

Yksilöllisen käsityön päivät –näyttelytapahtumassa
Evolum Oy ja Petris Chocolate Room

Mestarit ja kisällit

Ammattitaidon kohottaminen ja ylläpitäminen on alusta asti ollut keskeinen teema Helsingin Käsityö- ja Teollisuusyhdistyksen toiminnassa. Yhdistyksen tärkeimpiä tehtäviä vuosina 1868–1954 oli mestari- ja kisällikirjojen myöntäminen.

Nykypäivänä HKTY tekee hyvää yhteistyötä Opetushallituksen kanssa, olemme vahvasti mukana aikuisten näyttötutkintojärjestelmän ja ammattitutkintotyön kehittämisessä. Helsingin Mestarikilta, jonka juuret ovat yhdistyksen historiassa, jakaa mestarikirjat suoritetuista tutkinnoista. Mestaritutkinnon suorittamista arvostetaan edelleen.

Viulunrakentaja Jarkko Niemi

Ompelimo Te-Ri Oy

Yrittäjä – Liity jäseneksi!

HKTY:n jäseneksi hyväksytään pääkaupunkiseudulla toimivat käsityö-, pienteollisuus- ja palvelualojen yritykset.

Tarjoamme sosiaalisia verkostoja, jäsenetuja ja näkyvyyttä

Yhdistys järjestää erilaista toimintaa jäsenten toivomusten mukaan. Toiminta on usein yritystoimintaa tukevaa tai muita vapaamuotoisia tapaamisia jäsenten kesken. Nämä vierailut, kurssit ja tapaamiset tuovat eri aloja edustavia jäseniä yhteen. Tapaamisissa jäsenet voivat verkostoitua ja vaihtaa kuulumisia.

Toistuvia, vuosittaisia tapahtumia ovat jäsenyritysvierailut, kesäretket yrityskäynteineen, teatteri-illat ja yhdistyksen perinteinen Itsenäisyyspäivän juhlavastaanotto. Lapsiperheille suunnattua ohjelmaa yritetään myös järjestää vuosittain. Tapahtumiin ovat yrittäjät perheenjäsenineen tervetulleita. Retkistä, kursseista ja jäsentapaamisista kirjoitetaan aina artikkeleita jäsenlehteen.

Kun liityt yhdistyksen jäseneksi, saat samalla myös Suomen Yrittäjien jäsenyyden ja kaikki jäsenedut sekä neuvontapalvelut. Saat tämän kaiken vain yhdellä jäsenmaksulla. HKTY on mukana valtakunnallisessa pk-yritysten edunvalvonnassa Suomen Yrittäjien kautta.

hkty.fi – jäsenlehti julkaistaan neljä kertaa vuodessa. Lisäksi saat Suomen Yrittäjien jäsenlehden ja sähköisen uutiskirjeen.

Liity jäseneksi!

Löytyisikö sinulle vuokratila kauttamme?

Helsingin Käsityö- ja Teollisuusyhdistys on käsityöyrittäjien oma yhdistys, joka edistää jäsentensä yritystoiminnan edellytyksiä mm. markkinoimalla käsityöyrittäjyyttä. Yrittäjille yhdistyksellä on tarjota näkyvyyttä ja kontakteja. Yhdistys edustaa ja yhdistää useita aloja – eri käsityöalojen kirjo on yhdistyksen voimavara.

Frimodig-Kehys

Presidentinlinnassa tehtiin vuosina 2013–14 peruskorjaus. Mukana suurprojektissa oli myös kolme Helsingin Käsityö- ja Teollisuusyhdistyksen jäsenyrittäjää: Huonekalukonservaattori Kimmo Oksanen, kultaajamestari Harri Virtanen sekä verhoilijamestari Juhani Kanerva. ”Olemme toki tehneet ennenkin yhteistyötä eri projekteissa, ja varmasti jatkamme. On tärkeää tietää että kaikki osa-alueet ovat osaavissa käsissä, ja yhdistyksen kautta löytyneet yhteistyökumppanit ovat olleet meille kaikille todella arvokkaita”, Harri Virtanen kertoo.

HKTY on pitkästä iästään huolimatta nuorekas yhdistys ja otamme huomioon nykypäivän yrittäjien tarpeet. Yhdistyksen jäsenenä et ole yksin vaan eri alojen ammattilaisten joukossa. Tule mukaan toimintaamme! Lisätietoa saat yhdistyksen toimistolta.

hkty@hkty.fi

Puh: 09 665 637

Takakansi
Kirjansitomo V. & K. Jokinen
Etukansi
Jalometallisepänpaja Claes Nyström

Ota yhteyttä

Jätä yhteystietosi. Otamme yhteyttä mahdollisimman pian!

Piilotettu sisältö

Piilotettu sisältö avautuu klikkauksella.
Hyviä käyttökohteita ovat pitkät tuotekuvaukset.