Hullu mies Huittisista syö enemmän kuin tienaa

Tunnet varmaan sanonnan, mutta tiedätkö mistä se tulee? Kerron sinulle tarinan kun tavataan, mutta sanonta kuvastaa työhulluutta ja on näin ollen kunnianosoitus huittislaiselle ahkeruudelle ja peräänantamattomuudelle. Huittinen onkin hyvin yritteliästä seutua. Noin 10 300 asukkaan kaupungissa toimii yli 1000 yritystä.

Huittinen on kehittyvä seutukaupunki valtateiden risteyksessä. Elinkeinorakenne on monipuolinen ja perustuu vahvaan pk-teollisuuteen. Tärkeimmät toimialat ovat kauppa, ruuan tuotanto alkutuotannosta jalostukseen sekä metalli/teknologiateollisuus. Myös rakentaminen, kuljetukset sekä erilaiset teollisuuden tarvitsemat palvelut kehittyvät voimakkaasti.

Huittisten keskustaajama Lauttakylä on talousalueensa ja työssäkäyntialueensa kaupallinen ja liikenteellinen keskus lukuisten erikoisliikkeiden ja markettien ansiosta. Sijaintinsa vuoksi Huittinen tunnetaan myös vilkkaana henkilö- ja tavaraliikenteen sekä autokaupan keskuksena. Linja-autojen pikavuorot kuljettavat yli 2000 matkustajaa päivittäin Huittisten kautta moniin eri suuntiin. Opiskelukaupunki tarjoaa myös poikkeuksellisen laajat koulutusmahdollisuudet. Huittinen on kokoaan suurempi kaupunki!

Terveisin elinvoimajohtaja, Riikka Peippo
Puh. 044 560 4203
riikka.peippo@huittinen.fi

Yrittäjä – sijoitu Huittisiin!

Elinkeinopalvelumme verkostoineen auttaa yritystäsi käynnistämään liiketoiminnan Huittisissa mahdollisimman nopeasti ja vaivattomasti. Teemme tiivistä yhteistyötä paikallisten asiantuntijaorganisaatioiden, rahoittajien, työvoimaviranomaisten ja oppilaitosten kanssa.

Olemme mukana etsimässä sopivaa tonttia, toimitilaa tai rakentajaa, autamme liiketoiminnan kehittämisessä, rahoitusratkaisujen etsimisessä, yritysverkostojen kokoamisessa, yhteistyökumppanien etsimisessä ja työvoiman rekrytointi ja koulutusratkaisuissa.

Ammattitaitoista ja osaavaa työvoimaa valmistuu vuosittain Satakunnan Ammattikorkeakoulusta, Sataedusta ja Sasky Koulutuskuntayhtymästä. Kartoitamme jatkuvasti yritystemme koulutustarpeita ja pystymme vastaamaan kysyntään tarvittaessa nopeallakin aikataululla ja räätälöidyllä koulutuksella.

Sijaintimme suurten asutuskeskusten läheisyydessä ja valtateiden risteyksessä edesauttaa osaavan työvoiman saamista laajemmaltakin alueelta. Hyvät liikenneyhteydet mahdollistavat helpon pendelöinnin kaikista ilmansuunnista. Huittisten työpaikkaomavaraisuusaste on yli 100 %.

Huittisissa koet maalaiskaupungin yhteisöllisyyden ja henkilökohtaisen palvelun, se tekee yrittämisestä mukavampaa. Tervetuloa Huittisiin!

Huittisten tekninen palvelukeskus tarjoaa yrittäjille tietoa ja osaamista

Rakennustarkastaja Seija Holmi Huittisten teknisistä palveluista osaa kertoa tarkemmin kaupungin tonttitarjonnasta. Hänen vastuullaan on Huittisten maankäyttöön liittyvät palvelut. Seija on tyytyväinen kaupungin kunnallisteknisissä asioissa tarjoamaan tietoon ja osaamiseen.

- Kaupungin kaikki myynnissä olevat tontit löytyvät kaupungin kotisivujen karttapalvelusta. Jokaisesta tontista on saatavilla yksityiskohtaista tietoa neliöineen, hintoineen ja kaavamääräyksineen. Palvelu pitää sisällään kaupungin yritys- ja asuintontit.

Huittinen ei ole lähtenyt ulkoistamaan maankäytön palveluja. Kiinnostusta maanhankintaan ja omien alueiden kehittämiseen löytyy roppakaupalla omasta takaa.

- Meillä on kaupungin puolesta oma kaavoitusinsinööri sekä paikkatietoinsinööri. Kaupunki hankkii kaavoitettavat alueet omistukseensa ennen asemakaavoitusta. Näin tulee ennen kaikkea varmistettua mahdollisimman hyvä saatavuus ja tarjonta yritys- ja yksityistonteille. Teemme säännöllistä ja jatkuvaa työtä maankäytön parissa ja pyrimme olemaan alati nopeita, ripeitä ja ketteriä”.

Maankäytön vastuualuepäälliköllä on myös selvä näkemys omasta lempipaikastaan Huittisissa.

- Ehdottomasti jokiympäristö. Huittisten joet ovat erittäin kauniita. Niitä tulisi hyödyntää entistä paremmin.

Terveisin rakennustarkastaja, Seija Holmi
Puh. 044 560 4395
seija.holmi@huittinen.fi

Katso koko tonttivalikoima

Sivujen karttapalvelun kautta löydät kaikki vapaat tontit, hinnat ja tekniset tiedot.

Jokilevon teollisuusalue

Houkutteleva Jokilevon yritysalue

Jokilevolle on rakentumassa logistiikka-alan yrityspuistoalue, joka kasvaa vauhdilla. Viimeisen viiden vuoden aikana Jokilevolle on rakennettu lähes 9000 m2 uutta toimitilaa ja teollisuusalueella on nelisenkymmentä yritystä. Hyvä sijainti 2-tien läheisyydessä ja valmiiksi kaavoitetut tontit houkuttelevat yrittäjiä. Alueen hyvästä yhteishengestä kertoo Jokilevo Jyrää – tapahtuma, joka on yhteen hiileen -puhaltavien yrittäjien tempaus.

Koulutus lyö leiville Jokilevossa

Huittisten Jokilevon kaupunginosasta on hyvää vauhtia kasvamassa vilkas logistiikan keskus. Logistiikka- ja teollisuuspalvelujen ohella myös koulutus on löytänyt asuinsijansa Jokilevon energisestä ympäristöstä. Satakunnan koulutuskuntayhtymä Sataedu tarjoaa Jokilevossa ammatillista koulutusta yhä moniulotteisemman yhteiskunnan tarpeisiin. ”Totta”, toteaa Sataedun rehtori Anne Laine. ”Koulutustarjontamme on hyvin laajaa. Me annamme opiskelijoille mahdollisuuden kouluttautua monen eri toimialan ammattilaisiksi. Opiskelu ei ole enää siinä määrin entisellään, että opiskelijat tahtoisivat selkeästi keskittyä vain yhteen koulutukseen. Oppilas voi halutessaan rakentaa osaamisensa useammasta eri tutkinnosta.”

Neljän seinän sisälle ei kuitenkaan auta jäädä. Koulutuksen on näinä päivinä verkostoiduttava ollakseen toimintakykyinen.

- Koulutus ei ole mikään oma kuplansa, jossa eletään muusta maailmasta irrallista ja omaehtoista elämää. Koulutus on yhteistyötä - yhteistyötä niin oppilaiden ja opettajien kuin koulun ja työelämänkin välillä. Me haluamme varmistaa, että tutkinnon suorittaneet pääsevät töihin. Me teemme yhteistyötä eri tahojen kanssa, jotta koulutuksemme vastaisivat työelämän asettamia odotuksia.

Oppilaitoksessa ollaan ilahtuneita logistiikan näkyvään keskittämiseen. Tehokas ja toimiva logistiikka hyödyttää kaikkia toimijoita.

- Kyllä alue ottaa aimo harppauksen eteenpäin logistiikkapalvelujen myötä. Tavaraliikenne lisääntyy, henkilöliikenne lisääntyy... Yritykset tuovat palvelunsa meidän luoksemme ja me taas palvelemme yrityksiä parhaan mukaan. Ravintolapalveluja tarjoavien yritysten toiminta helpottaa ja… pitäähän oppilaat saada myös kuljetettua kouluun, ja työntekijät työpaikoilleen.

Sataedun toimeliaisuus ja uudistushaluisuus näkyy myös tulevaisuudensuunnitelmissa.

- Ollaan hakemassa uusia tutkintoja ja jatkuvasti kartoittamassa tarpeita uusille avauksille. Tahdomme olla innostava ja alati kehittyvä oppilaitos. Kaikkia kehittämistoiveita otetaan myös innolla vastaan. Keskustelua pitää lisätä ja keskusteluyhteyksiä tulee aktiivisesti ylläpitää. Uudet toimintaympäristöt ovat mielenkiintoinen kehitysalue. Yhdellä paikkakunnalla ollaan esimerkiksi suunnittelemassa erään kauneudenhoitoalan tutkinnon opetusta kauppakeskukseen – ammatin kannalta optimaaliseen ympäristöön.

No mitä rehtori itse opiskelisi, jos olisi aloittamassa uutta uraa?

- No vaikka ja mitä! Logistiikka-ala tosiaan kiinnostaisi. Siihen yhteyteen voisi ottaa vaikka mediaopintoja. Toisaalta hoitoalalla on aina pula työntekijöistä… Kunhan pääsisi tekemään monipuolista ja kiehtovaa työtä. Tiedä mihin sitä vielä päätyisi!

Postille isot tilat Jokilevolta

Teollisuusalueelle rakennetaan kolmen kunnan postinjakajille yhteistilat.

Pipsa Vatanen

Huittislainen Esakon rakentaa kovaa vauhtia Jokilevon teollisuusalueella Postille uusia toimitiloja. Yhteistiloihin keskitetään Huittisten, Kokemäen ja Punkalaitumen postinjakelu. Valmista pitäisi olla maaliskuun lopussa.

Postista vahvistetaan, että Huittinen on maantieteellisesti keskeisellä paikalla, mutta siirtymispäätökseen vaikutti myös yhteistyökumppani. Esakon rakentaa Postin tarpeisiin sopivat, kaksikerroksiset tilat.

–Posti on logistiikkakeskus ja rakentamisessa on hyvin huomioitu esimerkiksi laituri-, lastaus- ja purkualueet, Varsinais-Suomen aluepäällikkö Hannu Riihimäki painottaa.

Esakonin toimitusjohtaja Esa Lähteenmäki uskoo Postin tuovan lisäarvoa teollisuusalueelle. Vuokralaisena Posti on pitkäikäinen.

–Olen toiveikas sen suhteen, että Posti nostaa alueen arvoa. Kyseessä on kuitenkin iso toimija, Lähteenmäki pohtii.

Noin 3000 neliön kokoisesta hallista Posti haukkaa 1000 neliötä. Halliin muuttavat lisäksi Esakon sekä Autohuolto Kannisto. Konsta Kannisto laajentaa toimitilojaan nyt jo toista kertaa.

Jokilevon teollisuusalue on hänen mielestään kehittyvää aluetta, jolle Posti tuo merkittävää lisäpotentiaalia. –Halleja on noussut Jokilevolle pikku hiljaa yhä enemmän. Ei täällä rakentamisen saralla juuri hiljaista hetkeä olekaan, Kannisto sanoo.

Tiesitkö?
  • Puhdasta pohjavettä tarjolla elintarviketeollisuuden tarpeisiin
  • Jätevesien käsittely - Huittisten uusi jätevedenpuhdistamo valmistui 2017
  • Alueella on vahva ja monipuolinen maatalouden alkutuotanto
  • Energiaa - Yksi Gasumin biokaasulaitoksista sijaitsee Huittisissa
  • Huittisten suurimmat elintarvikeyritykset ovat Saarioinen Oy, Kivikylä Kotipalvaamo Oy, Lihajaloste Korpela Oy ja Jepuan Peruna Oy. Lisäksi paljon monimuotoista lähiruoan jalostusta kuten Takalan Myllyn viljatuotteet ja Finnish Plant –ruusunterälehtihillo sekä Mattilan Marjatilan marjatuotteet.

Takkulan teollisuusalue

Liha tunnetaan lenkistään

Kivikylän Kotipalvaamo on ollut Huittisissa jo useita vuosia. Se on vuosien mittaan lunastanut paikkansa huittislaisten maineikkaana lihatehtaana. Yrityksen toimitusjohtaja Jari Laihonen muistelee lämmöllä Kivikylän historiaa ja Huittisten tehtaan alkutaivalta.

- Aloitimme Raumalla, silloisessa Lapin kunnassa, vuonna 1992. Alkujaan työntekijöitä oli vain yksi, mutta pikkuhiljaa saimme kasvatettua liiketoimintaa niin paljon, että oli aika laajentaa muualle. Ostimme vuonna 2001 Huittisten Lihapoikien pienemmän tehtaan. Tehtaamme työllisti tuolloin 10-15 henkilöä.

Vieraspaikkakuntalaisena uuteen kaupunkiin tuleminen oli jännää ja mielenkiintoista. Ei vielä oikein tiedetty, kuinka asiat hoituisi ja millainen vastaanotto olisi luvassa.

- Pyysimme tehtaan avajaisseremonioihin kaupunginjohtajaa paikalle, ja pieneksi yllätykseksemme se onnistui saman tien, yhdellä suoralla puhelinsoitolla. Lisäksi kaupunginjohtaja kutsui tilinpäätöskuunteluun ja lähetti vuosittain tilinpäätöksen postissa. Se oli kaupungilta hieno ele. Yhteydenpito osoittautui myös tulevina vuosina hyvin vaivattomaksi ja rennoksi – kaupungin henkilökunnan tavoitti kiitettävästi… ja tavoittaa yhä edelleen. ”

Puhuttaessa Huittisista ja huittislaisista Jari heltyy toden teolla. Hänellä on paljon sanottavaa kaupunkilaisista, joista on tullut miehelle hyvin läheisiä:

- Huittislaiset ovat miellyttäviä ihmisiä. Heidän kanssaan on helppo tulla toimeen. Perus huittislainen on toimelias, tekee työnsä kunnialla eikä pidä turhaa meteliä itsestään. Naapurikuntien osalta huittislaisessa asuu terve kilpailuvietti: Jos naapuri keksii jotain, pistetään vielä paremmaksi! Niin… voihan sitä tosiaan kaikkea puhella… mutta nämä asiat, kun vielä sattuvat olemaan totta!”

Kivikylän tehtaanmyymälä Hullulenkki on yksi Huittisten maamerkeistä. Myymälä on muodoltaan suuri lenkkimakkara, joka toimii myös oivana majakkana uusille myymälän asiakkaille. Takkulan teollisuusalueella sijaitseva tehdas on käynyt läpi useita laajennuksia.

”Koko ajan on jotain uutta tiedossa. 2010-luvulla laajennuksia on tehty vuosittain. 2016 avasimme Hullunlenkin; 2011 tehtaan pinta-ala oli 1500 neliötä, nyt se on 4000 neliötä.”

Huittisten tehtaan varsinainen asiantuntija, tehdaspäällikkö Markku Matikkala, korottaa panoksia entisestään.

- Teemme tälläkin hetkellä laajennusta. Muun muassa sosiaalitiloja, pesutiloja ja lihan käsittelytiloja uudistetaan. Tarvitsemme lisää tilaa, sillä seinät alkavat tulla jo vastaan. Hankimme myös viereisen kiinteistön tulevien laajennusten varalle.”

Tulevaisuus näyttää siis valoisalta ja Jarilla on sävelet jatkon suhteen.

- Ajattelimme jatkaa hyvää kasvutahtia. Aiomme pitää osaltamme yllä huittislaista lihajalostuskulttuuria. Huittisissa on erittäin toimiva lihaketju aina alkutuotannosta lopputuotteeseen – eli ruoaksi huittislaisten ruokapöytiin. Lähiruoka hyödyttää yhtä lailla niin yrittäjää kuin asukastakin. Kaiken lisäksi puhumme aina 100%sti suomalaisesta lihasta.

Satafood Kehittämisyhdistys ry on vahva ruoka- ja elintarvikeketjun toimija

Huittisissa toimiva Satafood on aktiivisesti mukana ruokaketjun eri kehittämishankkeissa ja on verkostoitunut tiiviisti muiden alan asiantuntijaorganisaatioiden kanssa. Heiltä elintarvikealan yritykset ja maatilat saavat monipuoliset asiantuntijapalvelut.

Takkulassa elintarvikejalostuksella pitkät perinteet

Takkulan teollisuusalueelle on keskittynyt kolme isoa elintarvikealan yritystä – Saarioinen, Kivikylän Kotipalvaamo ja Lihajaloste Korpela. Tuoreiden elintarvikkeiden jalostus on nopeatempoista ja varastointiajat lyhyitä. Hyvä logistinen sijainti takaa sujuvan tieverkoston isoihin asukaskeskittymiin ja mahdollistaa nopeat toimitukset asiakkaille. Takkulan alueelle ollaan kaavoittamassa uusia tontteja – olisiko sinun yrityksellesi Takkula oikea valinta?

Sahkon liikealue

”Yritteliäisyys ja usko omiin visioihin kantaa pitkälle”

Raumalta lähtöisin oleva päivittäistavarakauppa Pick N Pay on tarjonnut länsi-suomalaisille monipuolista sapuskaa jo vuodesta 1995. Tällä hetkellä Pick N Pay:ssa puhaltaa muutosten tuulet. Pick N Pay aikoo laajentaa liiketoimintaansa avaamalla Rauman ja Porin myymälöiden lisäksi uuden myymälän Huittisiin.

”Huittisten sijainti valtateiden varrella on juuri otollinen myymälän pystyttämiselle. Meidät tavoittaa helposti niin matkalainen kuin Huittisten asukaskin”, kertoo Pick N Payn toimitusjohtaja Markku Nyholm, 66. ”Sijainnin ja liikenneyhteyksien puolesta pystymme myös yhdistämään kaikkien myymälöidemme markkinoinnin”, tähdentää Oskar Nyholm, 31, Markun poika ja yksi monista perheen luottohenkilöistä. Pick N Pay on perheyritys henkeen ja vereen. Yrityksen palveluksessa työskentelee peräti seitsemän toisen polven nyholmilaista. Kaikki sai alkunsa perheen asuessa Etelä-Afrikassa.

MN: Tein hommia kaivosinsinöörinä Johannesburgissa. Meitä suomalaisia työskenteli siellä kolmisensataa. Lasten kasvaessa ja ruvetessa haaveilemaan unelma-ammateistaan päätin, että on aika palata Suomeen. Täällä nuorten on helpompi lähteä toteuttamaan unelmiaan.

Oskar on ollut yrityksen leivissä jo 11 vuotta. Päivittäiset rutiinit pitävät sisällään lähes kaikkea: myymistä, ostamista, markkinointia, avustamista… Hänen mukaansa kaupan alalla työskentely edellyttää pitkäjänteistä toimintaa – sekä uskoa omaan tekemiseensä.

ON: Meidän on herätettävä jatkuvaa kiinnostusta asiakkaissa, tarjottava aina jotain kokemisen arvoista. Olemme omanlainen ja erilainen toimija päivittäistavarakaupassa. Teemme asiat parhaaksi näkemällämme tavalla ja puhallamme yhteen hiileen – tiukoissakin paikoissa.

Pitkäjänteisyys näkyy myös laajennusaikeissa. Uusia myymälätiloja etsiessä ei yhtäkään vaihtoehtoa suljettu pois.

MN: ”Kävimme Itä-Suomessa ja Pohjoisessa…. Huittinen näyttäytyi kuitenkin parhaana vaihtoehtona. Olemme vastikään tehneet tonttivarauksen. Piirustukset saapuivat itse asiassa tänään. Myymälä on luonnollisesti herättänyt paljon keskustelua asukkaissa, ja keskustelua me tahdommekin herättää. Kaupunki on ottanut meidät hyvin vastaan ja asiointi kaupungin kanssa on ollut pelkästään positiivista.

Projekti näyttäisi etenevän toivotunlaisesti. Huittinen saa pian nauttia omasta, lähes 5000 neliön myymälästään. Mitä annettavaa Pick N Paylla sitten on huittilaisille, Oskar Nyholm? ”Ennen kaikkea edullista ruokaa, mutta myös lahjatavaroita. Meillä on paljon kampanjoita ja mielenkiintoisia tuotteita – jokaiseen makuun ja tarpeeseen”

Huittisissa kauppa kannattaa

Vilkkaat tieyhteydet ja kaupungin kokoa suurempi talousalue ovat luoneet Huittisista kaupan alan keskittymän. Huittisilla on Satakunnassa kolmanneksi eniten vähittäiskaupan neliöitä. Kaupungissa toimiva kauppiasverkosto on koonnut yhteen lähes sata palvelualan yritystä pienistä kivijalkakaupoista ketjumyymälöihin. Yrittäjien yhteistyöstä on syntynyt Hullu Yö –kaupunkitapahtuma, jossa kaupungin kauppiaat esittelevät omia palveluitaan ja kauppa käy. Ruoan merkitys ei näy yksin teollisuudessa, vaan Huittisten keskustan ruokakaupat tarjoavat laadukasta lähiruokaa ja paikalliset ravintolat hyödyntävät alueen alkutuotantoa. Vapaita toimitiloja on tarjolla erikokoisille yrityksille – ota meihin yhteyttä!

Yhteystiedot

Riikka Peippo
Elinvoimajohtaja
riikka.peippo@huittinen.fi
044 560 4203

Seija Holmi
Maankäyttö
044 560 4395
seija.holmi@huittinen.fi

Huittisten kaupunki
vaihde 02 560 4111

www.huittinen.fi
#HullunaHuittisiin

Ota yhteyttä

Jätä yhteystietosi. Otamme yhteyttä mahdollisimman pian!

Piilotettu sisältö

Piilotettu sisältö avautuu klikkauksella.
Hyviä käyttökohteita ovat pitkät tuotekuvaukset.