Työtä asukkaiden ja yhteisön parhaaksi

PYSYVYYTTÄ MUUTOKSEN KESKELLÄ

Sanasta seurakunta juontuu useimmiten ensimmäisenä mieleen seudun kirkko. Kirkot rakennettiin yleensä näkyvälle paikalle korkealle mäelle. Niin myös Jämsän kirkko, joka on seurakuntansa näkyvin maamerkki.

Rakentajien ja rakennuttajien ajatuksena oli luultavasti päästä fyysisesti lähemmäksi Jumalaa. Toisena tarkoituksena oli varmaankin myös muistuttaa ihmisiä, että kirkko on paikka, johon voidaan kokoontua monesta eri syystä. Usein kirkossa mielen täyttävät ilo ja kiitollisuus, mutta kirkon huomasta voidaan hakea apua erilaisiin ongelmiin ja arjen hätätilanteisiin. Seurakunnan piirissä voidaan myös keskustella uskosta sitä etsivien ja siitä kiinnostuneiden kanssa.

Kirkkotietä reunustavat ikiaikaiset puut vahvistavat tuntua pysyvyydestä ja rauhasta, jota nykyinen Jämsän kirkko huokuu. Aikojen saatossa kirkkorakennus on muuttunut useaan otteeseen. Sitä on korjattu ja muokattu, se on palanut ja rakennettu uudelleen osoittaen, että ajat muuttuvat ja kirkko niiden mukana, mutta usko ja lähimmäisenrakkaus ovat pysyviä, ikuisia ja äärettömiä.

500 VUOTTA ASUKKAIDEN YHDISTÄJÄNÄ

Jämsän seurakunnan vaiheet ulottuvat kauas aina vuoteen 1442, jolloin Jämsän seurakunta erottui Sysmän kirkkopitäjästä. Olemme siis auttaneet ja opastaneet seurakuntalaisiamme jo yli 500 vuotta. Emmekä suotta, sillä jo itse alue ja sen ympäristö kuvastavat Jumalan hellyyttä ja huolenpitoa. Jämsä on noussut kuvankauniille paikalle luonnon läheisyyteen. Seudulla sijaitsevat Himoksen hiihtokeskus ja upean Päijänteen Särkisaaren leirikeskus avaavat jo yksinään huimia mahdollisuuksia erilaisille seurakunnan järjestämille leireille ja kursseille.

Järjestämme toimintaa ja mukavaa yhdessäoloa joka lähtöön: pienemmille lapsille ja heidän vanhemmilleen perhekerhoja, suuremmille päiväkerhoja ja virikekerhoja, leirejä ja oloiltoja, nuorille bändejä, yökahvila ja nuorteniltoja, aikuisille saunailtoja ja muita kokoontumisia, sekä vanhuksille virikekerhoja ja kotiapua. Raamattupiirit, musiikki ja muu kuorotoiminta sekä uskonelämän tukeminen ja syntyminen ovat myös tärkeitä aikuistyössämme.

Kaiken kaikkiaan seurakuntamme toiminta näkyy kaikkialla Jämsän seudun arjessa ja kutsumme lämpimästi kaikki lähistön asukkaat mukaan viihtymään hyvässä seurassa sekä rauhoittumaan arjen askareista viikoittaisissa jumalanpalveluksissamme.

Kuvagalleria - klikkaa kuvia suurempaan näkymään

Luonnonkauniissa Päijänteen saaressa sijaitsevaa Särkisaaren leirikeskusta Jämsässä voi vuokrata myös yksityiseen käyttöön mm. perhejuhliin, sukutapaamisiin, kokouksiin ja saunailtoihin. Henkilökuntamme valmistaa maittavat ruoat paikan päällä. Samasta pihapiirissä löytyvät myös majoitus 70 hengelle sekä saunomis- ja ulkoilumahdollisuudet.

Tule viettämään elämäsi tapahtumat ja juhlat Himoksen hiihtokeskuksen läheisyyteen Särkisaareen!

LÄSNÄ JOKAISESSA HETKESSÄ

Jämsän seurakunta on läsnä seurakuntalaisten elämän joka vaiheessa ja mutkassa kehdosta hautaan. Useimmiten ihmiselämän ensimmäinen kosketus seurakuntaamme on kaste, jossa yksilö otetaan seurakunnan jäseneksi. Myöhemmässä vaiheessa rippikoulu ja sitä seuraava konfirmaatio antavat nuorelle tilaisuuden vahvistaa ja tarkentaa omaa uskoaan ja tuntea Jumalan läheisyyden. Häissä avioliitto saa siunauksensa seurakunnan iloitessa vihittävien kanssa, ja ihmiselämän hiipuessa loppuun hautajaiset saattelevat väsyneen sielun lepoon Jumalan turvaan ja tuovat lohtua sureville.

Seurakunnan toiminta näkyy konkreettisesti myös pienissä arjen askareissa. Pienet huomaavaisuudenosoitukset tuovat lämpöä ja iloa ja tunteen välittämisestä. Sukkaseuralaisten kutomat pienet kastetöppöset pitävät pienokaisten varpaat lämpiminä kastekoteihin vietäessä, ja hiukan isommat sukat pääsevät lämmittämään hääparien jalkoja.

Emme tietenkään unohda huvia, hyötyä ja harrasta ja harrastetoimintaa näiden tapahtumien välillä. Olemme aktiivinen seurakunta ja viikoittaisten jumalanpalvelusten ja muun kirkon hengellisen toiminnan lisäksi tarjoamme jokaiselle jotakin kaikissa mahdollisissa elämäntilanteissa. Emme kulje takanasi tönimässä sinua emmekä edelläsi saarnaamassa sinulle, minne sinun pitää mennä ja miten sinun tulee elää. Kuljemme rinnallasi, jotta voit tukeutua meihin aina sitä halutessasi tai tarvitessasi.

Onko sinulla liikaa aikaa, etkä tiedä mitä sillä tehdä?

Liity mukaan seurakunnan vapaaehtoispankkiin!
Olitpa minkä tahansa ikäinen, kokoinen tai näköinen, seurasi on aina tervetullutta. Apua tarvitaan useissa erilaisissa tehtävissä. Voit kokata ruokaa kymmenille erilaisissa tilaisuuksissa tai kuulla uskomattomia tarinoita vanhusten seurana kahvipöydässä ja kävelylenkeillä, ja tehdä kaikkea siltä väliltä. Kiinnostuitko?

Lue lisää

Lähetystyö

Jämsän seurakunta on aktiivisesti mukana lähetystyössä levittämässä Jumalan ilosanomaa ja järjestää nuorteniltojen yhteydessä lähetysiltoja, joissa tutustutaan lähetystyöhön ympäri maailmaa sekä valmistetaan aiheen mukaista ruokaa.

Seurakunnan kummilapsiin, ystävyysseurakuntiin ja muuhun lähetystyöhön liittyvään voit tutustua tarkemmin alta:

Lue lisää

Musiikki sielun sanansaattajana

Monia ihmisiä musiikki koskettaa syvästi. Se herättää voimakkaita tunteita ja avartaa sielua. Tästä syystä myös Jämsän seurakunnassa kirkollinen ja hengellinen musiikki ovat erittäin tärkeällä sijalla. Sen tarkoituksena on tukea koko seurakunnan hengellistä elämää. Musiikkityön painopisteenä on jumalanpalveluselämän ja kirkollisten toimitusten musiikin toteuttaminen. Kirkolliset toimitukset, häät ja hautajaiset olisivat hyvin erilaisia ilman niihin kuuluvaa ja sopivaa musiikkia – kanttorit, kuorolaiset ja itse seurakunta laulamassa Jumalan ylistystä nostavat sielut korkeuksiin äänten mukana. Tästä jumalanpalveluselämän musiikkitoiminnasta nousevat myös kuorojen ja erilaisten musiikkiryhmien toiminta sekä konserttitoiminta. Musiikkityöstä vastaavat seurakunnan kanttorit.

Kanttoreiden yhteystiedot

Kerhoja ja harrastemahdollisuuksia kaikille ikäryhmille

 • Päiväkerho
 • Perhekerho ja isovanhempien ja lastenlasten avoin päiväkerho
 • Pysäkki 1-3. luokkalaisille
 • Iltapäiväkerho (ma-pe)
 • Erilaisia harrastekerhoja
 • Nuorteniltoja
 • Bändejä ja musiikkitoimintaa
 • Yökahvila
 • Koulutuksia
 • Saunailtoja
 • Leffa- ja peli-iltoja
 • Maahanmuuttajailtoja
 • Leirejä, matkoja ja retkiä
 • Pien- ja vertaisryhmiä

Elämä solmussa

Meillä kaikilla on ollut elämässä vaiheita, jolloin kaikki tuntuu menevän pieleen. Näihin vaikeuksiin tai ylitsepääsemättömiltä tuntuviin tilanteisiin voi pyytää apua myös omalta seurakunnalta. Jos rahat ovat vähissä ja talous tiukalla, seurakunnan diakoniatyöntekijöiltä voi tiedustella pientä helpotusta EU-ruokakassin muodossa. Vähäosaisten auttamisen lisäksi toimintaamme kuuluvat muun muassa myös perheneuvonta, päihdetyö sekä vanhusten ja muiden päivittäisissä askareissa apua tarvitsevien elämän helpottaminen käytettävissä olevin keinoin.

 • Seurakuntien kriisiapua voi anoa paikallisseurakuntien diakoniatyöntekijöiden kautta.
 • Ulkoisissa katastrofeissa tai kriiseissä voit ottaa yhteyttä myös seurakuntien pappeihin.
 • Kirkko palvelee myös verkossa erityisen Palvelevan netin kautta.
Lue lisää

Jämsän seudun diakonia ja Kustaankoto

Kustaankoto on Jämsän alueen olohuone. Sen alkuviikon avoimet ovet tarjoavat paikan tulla ja tavata tuttuja, lueskella ja viettää aikaa. Voit istua itseksesi selaamassa päivän lehtiä tai jutustella leppoisasti tuttujen tai uusien tuttavuuksien kanssa. Kustaankodossa voit myös osallistua vapaaehtoistyöhön.

Avoimet ovet Kustaankodossa joka maanantai,tiistai ja keskiviikko klo 9-12 tarjoavat paikan tulla ja tavata tuttuja, lueskella, juoda kuppi kahvia jne. Täällä voit myös osallistua vapaaehtoistoimintaan.

KEITTOLOUNAS tarjolla KESKIVIIKKOISIN klo 11-11.45. Hinta 3 euroa.

Hieman historiaa

Vuosisatojen varrella Jämsän seurakuntaan on liittynyt ja siitä on erkaantunut useita eri seurakunta-alueita, kuten Korpilahti, Petäjävesi, Jämsänkoski ja Koskenpää. Nykyiseen vuonna 2009 muotonsa saaneeseen Jämsän seurakuntaan kuuluvat Jämsän, Jämsänkosken ja Kuoreveden alueseurakunnat sekä Koskenpään ja Längelmäen kirkkopiirit. Ajat ja alueet muuttuvat, mutta Jämsän seurakunta tuo yhä asukkailleen pysyvyyttä, huolenpitoa ja hengellisyyttä vuosisadasta toiseen.

Haluatko tietää lisää Jämsän ja sen läheisten seurakuntien kiinnostavasta menneisyydestä? Käy osoitteessa www.museo24.fi

Jämsän kirkko

Emme ole aivan varmoja, koska ensimmäinen kirkko rakennettiin Jämsän kirkonmäelle, mutta perimätiedon mukaan pappi souteli Sysmästä Jämsään kerran kuukaudessa pitämään jumalanpalvelusta jo 1300-luvun loppupuolella. Papin lisäksi joen läheisyys tarjosi helpon matkareitin muullekin kirkkoväelle, josta osa sousi kirkkoveneillä Jumalan sanaa kuulemaan. Rantaan saavuttuaan seurakuntalaiset aloittivat pitkän nousun Jämsän kirkonmäelle.

Kuoreveden kirkko

Kuoreveden kirkko on harvinaislaatuinen uhrikirkko, joilla uskotaan olevan parantavia vaikutuksia. Lahjan antaminen kirkkorakennukselle onnettomuuden uhatessa tai kiitoksena, kun on selvitty vaikeasta tilanteesta, on edelleenkin elävä, vaikkakin harveneva tapa.

Koska Kuoreveden kirkko sijaitsee miltei rantaviivassa, kirkkoväki saapui sankoin joukoin suurilla kirkkoveneillä. Talvisin Suomen oloissa soutaminen ei tietenkään ollut kovinkaan järkeenkäypä vaihtoehto, joten kesäisin soutamalla kuljettu reitti hoitui hiihtäen ja luistellen. Varakkaimmat saattoivat matkata jopa hevosen vetämällä reellä lämpimässä turkisvällyjen alla. Kirkkokansan matkaa ajatteleva voi talviaikaan helposti kuvitella näkevänsä rantaviivassa kirkkotien päässä lukemattomia pareja lumeen iskettyjä, pystyssä törröttäviä suksia ja sauvoja, joita käyttäen päivän saarnaa kuulemaan ja Jumalan huoneeseen hiljentymään tulleet seurakuntalaiset olivat saapuneet.

Jämsänkosken ”tehtaan kirkko”

Jämsänkosken seurakunta syntyi teollistumisen kasvun myötä, ja oman kirkon tarve huomattiin 1900-luvun alkuvuosikymmenillä. Se haluttiin rakentaa näkyvälle paikalle, ja Yhtyneet Paperitehtaat lahjoitti rakennettavalle kirkolle tontin Korvenmäestä keskeltä kylää. Kirkkoon haluttiin saada näkyviin suomalaiskansallisen tyylin ydin, joten mallia otettiin Keuruun vanhasta kirkosta.

Kaunis alttaritaulu ”Kulkijoita kirkkotiellä” sekä kirkon päädyssä oleva lasimaalaus ovat kirkon historiaan kiinteästi kuuluneen Yhtyneiden Paperitehtaiden lahjoittamia. Alttaritaulu kuvaa eri ikäisiä ihmisiä kirkkotiellä, jolle lankeaa taivaallinen valkeus. Samaa taivaallista valkeutta voi nähdä myös auringonvalon langetessa upeaan, vaaleaksi rapattuun kirkkorakennukseen.

Koskenpään kirkko

Koskenpään kirkkoa kutsutaan usein lahjoitusten kirkoksi, sillä suurin osa kirkon tarpeistosta, muun muassa alttaritaulu, kirkonkellot, kirkkotekstiilit, ehtoollisvälineet, kyntteliköt, maljakot, kirkkoherrojen kuvat sekä luottamusmiesalbumit, on saatu ajan myötä lahjoituksina seurakuntalaisilta.

Myös itse kirkko on rakennettu lisäten alkuperäiseen, 1800-luvun lopulta peräisin olevaan rukoushuoneeseen osa ja pala kerrallaan vuosikymmenten varrella. Koskenpää kuului alun perin Jämsän seurakuntaan, josta se erkani vuonna 1925. Myöhemmässä vaiheessa Koskenpää yhdistyi Jämsänkoskeen, ja nyttemmin edelleen Jämsän seurakuntaan. Vuosisataa myöhemmin, Koskenpää on palannut takaisin juurilleen.

Lauttasaari

Me kuuntelemme sinua!

Onko sinulla pulma, josta et halua keskustella perheen tai kavereiden kanssa?

Voit tulla koska tahansa käymään ja juttelemaan henkilökohtaisesti mieltäsi painavista asioista. Jos mahdollisesta ongelmasta puhuminen tai kyseleminen ujostuttaa tai huolestuttaa, voit myös soittaa nimettömänä palvelevaan puhelimeemme.

* 01019-0071 suomenkielinen
* 01019-0072 ruotsinkielinen

Palvelevan puhelimen päivystys on su-to klo 18-01, pe ja la klo 18-03.

Yhteystiedot:

Jämsän seurakunta
Koskentie 30, 42100 JÄMSÄ
Jämsän kirkkoherranvirasto
avoinna: ma-pe klo 9-14

Puhelin 040-8050 000
Sähköposti: jamsa.khranvirasto@evl.fi

Jämsän seurakunnan Facebook sivu

Särkisaaren leirikeskus, varaukset ja tiedustelut:
Arja Nieminen
p. 040-8050 045
arja.nieminen@evl.fi

Särkisaaren Facebook sivu