Kajaani

Vaivattoman arjen kaupunki

2
Kiinteistöinsinöörin tervehdys

Kajaani on tunnelmallinen pikkukaupunki keskellä mitä parhaimpia ulkoilu- ja metsästysmaita. Pienen kaupungin etuina ovat erityisesti arjen helppous sekä se, että harrastusmahdollisuudet ja kulttuuririennot ovat lähes kaikkialta lyhyen kävelymatkan päässä.

Lapsiperheille kaupunki tarjoaa loistavat lähipalvelut päiväkoteineen sekä laadukkaat puitteet koulutukselle aina peruskoulusta palkittuihin toisen asteen oppilaitoksiin saakka. Ammattikorkeakoulussa voi opiskella useilla aloilla valtakunnan huippuyksikössä valmistuen tulevaisuuden ammatteihin. Senioreille Kajaani tarjoaa viihtyisän ja turvallisen ympäristön ja hienot mahdollisuudet harrastaa samanmielisessä porukassa niin liikuntaa, kulttuuria kuin kädentaitojakin.

Kaukametsä tarjoaa kaikenikäisille monipuoliset harrastusten puitteet. Siellä sijaitsevat musiikki- ja kansalaisopistot sekä uudenkarhea vesiliikuntakeskus Kaukavesi. Keskustan vieressä sijaitsevassa Vimpelinlaakson liikuntapuistossa voi harrastaa eri lajeja ympärivuotisesti niin sisällä kuin ulkona. Ympäri kaupunkia risteilevällä latuverkostolla talvet kuluvat nopeasti ja kesällä mieli virkistyy puiden huminassa luontoa ihastellen.

Kulttuuria kaupunki tarjoaa laadukkaassa teatterissa ja elokuvakeskuksessa. Suosittuja vuosittaisia tapahtumia ovat myös Runoviikko ja Kajaani tanssii -tapahtuma.

Kajaanin kaupunki on ylpeä voidessaan tarjota sinulle katsauksen kaupungin monipuoliseen tonttitarjontaan. Toivomme, että löydät Kajaanista juuri sinulle ihanteellisen paikan asua, elää ja toimia. Kaupungin tontti- ja asumispalvelut avustaa sinua haaveittesi mukaisen tontin löytämisessä. Rakennusvalvonnalla on ilo tukea sinua koko rakentamisen ajan - aina suunnitelmasta valmiiseen rakennukseen saakka. Toivotan sinulle viihtyisiä lukuhetkiä esitteen parissa.


Tapaamisiin Kajaanissa,

Jari Säkkinen
kiinteistöinsinööri
Kajaanin kaupunki

Yleistietoja
  • Perustamisvuosi 1651
  • Perustaja Pietari Brahe
  • Pinta-ala 2 264,11 km2
    • maapinta-ala 1 836,35 km2
    • sisävesiä 427,76 km2
  • Väestöntiheys (as./km2) 21
  • Asukkaita 37 791
  • Veroprosentti 21,00

Siirry tästä tonttipörssiin

3
Kajaani on täyden
palvelun kaupunki

Meillä Kajaanissa arvostetaan kaikkia asukkaita. Kuntalaisten hyvinvointi on meille ykkösasia. Olemme hioneet palvelumme tehokkaiksi ja sujuviksi, jotta peruspalvelumme toimisivat loistavasti. Kajaanissa painotetaan oikeudenmukaisuutta, suvaitsevaisuutta, turvallisuutta ja luottamusta tulevaisuuteen. Siksi meillä viihtyvät ja menestyvät niin ihmiset kuin yrityksetkin.

Monipuolinen päivähoitotarjonta lapsiperheiden tukena
Lapsiperheitä palvelevat kunnalliset ja yksityiset päiväkodit, joista osassa järjestetään vuorohoitoa. Päiväkotien lisäksi hoitoa on tarjolla perhepäivähoitajilla sekä kunnan järjestämässä leikkikerhotoiminnassa. Itse hoitajan palkkaavia perheitä tuetaan kuntalisällä.

Korkeatasoisella opetuksella hyvät lähtökohdat elämälle Koulumme ovat korkeatasoisia ja niiden työtä arvioidaan ja kehitetään jatkuvasti.

Toisen asteen koulutusta tarjotaan Kajaanin lukiossa ja Kainuun ammattiopistossa. Lukion yleislinjalla on monipuolinen kurssitarjonta. Opinnoissa voi painottaa kuvataidetta tai musiikkia. Kainuun ammattiopisto puolestaan tarjoaa koulutusta hyvinvointi-, kulttuuri-, luonnonvara-, matkailu-, ravitsemis- ja talousaloilla sekä liiketalouden, tekniikan ja liikenteen aloilla.

Kajaanin ammattikorkeakoulussa voi opiskella suosituissa koulutusohjelmissa mm. liikunnanohjaajaksi tai Suomen huippuyksikössä pelialan rautaiseksi ammattilaiseksi.

Liikunta tuo iloa elämään
Liikunnan ystäville Kajaani tarjoaa erinomaiset mahdollisuudet monenlaiseen liikkumiseen. Ympäri kaupunkia on pallokenttiä, uimarantoja, lenkkeilyreittejä sekä Vimpelinlaaksossa urheilu- ja jäähalli. Vesiliikuntakeskus Kaukavesi on monipuolinen keskus kaikenlaisille vesipedoille lapsista aikuisiin.

Kulttuurinnälkään monenlaista naposteltavaa
Kajaani on tunnettu runsaasta tapahtumatarjonnastaan ympäri vuoden. Oman kaupunginteatterin ja Kajaani Tanssii -tapahtuman lisäksi kulttuurin ystäviä hemmotellaan maan kuuluilla runoviikoilla, laadukkaalla elokuvateatterilla, erilaisilla musiikkitapahtumilla ja taidemuseolla.

4
Kajaanissa on monipuolinen tonttitarjonta

Kaupungilla on tarjota tontteja sekä asumiseen että liiketoimintaan. Ympäri kaupunkia sijaitseville asuntotonteille voi rakentaa erilaisia pientaloja, rivitaloja tai kerrostaloja. Yritystonteille voi sijoittaa monenlaista teollista tai kaupallista toimintaa.

Yritystontit

Yritystontit jakautuvat teollisuustontteihin ja liiketontteihin sen mukaan, millaista toimintaa niille voidaan kaavan mukaisesti sijoittaa. Teollisuustonteille voi sijoittua esimerkiksi pienteollisuutta tai varastotoimintaa. Liiketontit puolestaan on varattu vähittäiskaupan toimintoja tai muuta kaupallista toimintaa varten. Kaupungin yritystonttien tarkemmat tiedot löytyvät kaupungin verkkosivuilta tonttipörssistä.

Asuntotontit

Asuntotontit jakautuvat pääasiassa yksityisille rakentajille luovutettaviin omakotitontteihin ja pientalotontteihin sekä rakennusliikkeille luovutettaviin rivitalo- ja kerrostalotontteihin. Rakentamiseen vaikuttavat alueella voimassa oleva kaava sekä mahdolliset rakennustapaohjeet. Tontti- ja asumispalvelut auttavat mielellään unelmiisi sopivan tontin löytämisessä.

Siirry tästä tonttipörssiin

5
Vanhan Purolan idyllisyys houkuttelee

Purola on Kajaanin vanhimpia kaupunginosia ja osa historiallisesta tunnelmasta on yhä tallella vanhojen talojen idyllisyydessä. Purolan asemakaava on uniikki ja luo oman leimansa tämän rauhallisen kaupunginosan tunnelmaan. Alueen viehätystä erityisesti lapsiperheiden silmissä lisäävät päiväkodin läheisyys, loistavat liikuntamahdollisuudet sekä toimivat lähipalvelut. Alue on viimeisiä uudisrakentamiskohteita kävelyetäisyydellä Kajaanin keskustasta.

Purolassa on vapaana muutamia omakotitalotontteja sekä ryhmärakennustontti, jolle voi rakentaa laadukkaita puisia pientaloja.

Ryhmärakennustontti soveltuu erinomaisesti myös senioreille tai muutoin aktiivisille rakentajille, jotka haluavat vaikuttaa omaan asumiseensa rakentamalla pientaloja huolettomasti asunto-osakeyhtiömuodossa

6
Kangasmaastosta karkaat
hetkessä luonnon rauhaan

Luonnonläheinen Kangasmaasto on miellyttävä asuinalue, joka tukeutuu viereisen Lohtajan kaupunginosan hyviin palveluihin. Rauhallinen ja turvallinen ympäristö houkuttelee erityisesti lapsiperheitä. Golfaajia ilahduttaa erityisesti vieressä sijaitseva golf-kenttä ja kuntoilijoita läheiset ladut ja ulkoilureitit.

Kangasmaaston asuinalue sijaitsee mäntyvaltaisella lounaaseen viettävällä kankaalla, lähellä loistavia sienestys- ja marjastusmaastoja. Kangasmaaston valoisat tontit on kaavoitettu pientaloille ja omakotitaloille.

Siirry tästä tonttipörssiin

7
Pohjois-Kätössä helppoa asumista

Pohjois-Kätön asuinalue on hyvien kevyen liikenteen kulkuyhteyksien päässä Kajaanin keskustasta. Jo olemassa olevat palvelut, kuten läheinen päiväkoti ja koulu sekä luonnon läheisyys tekevät Pohjois-Kätöstä miellyttävän ja halutun paikan asua. Kaiken ikäisiä asukkaita houkuttelevat myös monipuoliset harrastusmahdollisuudet, kuten hiihtoladut, läheinen frisbeegolf-rata ja monitoimikenttä.

Pohjois-Kätön asuinalue sijaitsee maaseutumaisessa ympäristössä vanhoilla niityillä. Alueen kunnallistekniikka rakennetaan lähivuosina, jonka jälkeen tontit ovat luovutettavissa rakentamiseen.

Pohjois-Kätössä tulee myyntiin sekä yksityisiä että kaupungin tontteja. Alueelle voi rakentaa omakotitaloja ja pientaloja sekä liiketiloja.

8
Miten haet tonttia?

Kaikkia asemakaava-alueen omakotitalo-, paritalo-, rivitalo-, kerrostalo- ja yritystontteja tarjoaa, vuokraa ja myy Kajaanin kaupungin tonttipalvelut.

Vapaisiin tontteihin voi tutustua netissä tonttipörssissä. Myös hakeminen tapahtuu sähköisesti tonttipörssin kautta.

Siirry tästä tonttipörssiin

9
Rakennusvalvonta valvoo ja
ohjaa rakennustoimintaa

Rakennusvalvonnan tehtävänä on valvoa luvanvaraista rakennustoimintaa. Siellä käsitellään rakentamiseen ja ympäristön muuttamiseen liittyvät lupahakemukset sekä tehdään niihin liittyvät päätökset. Lisäksi rakennusvalvonta neuvoo kaikissa rakentamiseen liittyvissä kysymyksissä.

Rakennusvalvonta huolehtii siitä, että hankkeeseen ryhtyvällä on koossa pätevä asiantuntijatiimi (pääsuunnittelija, alisuunnittelijat ja työmaan vastaavat työnjohtajat). Rakennusvalvonta valvoo myös, että nämä asiantuntijat hoitavat tehtävänsä.

Lisäksi rakennusvalvonta tekee lupiin liittyvät viranomaiskatselmukset, antaa ohjeita ja neuvoja rakentajille, vastaa rakennetun ympäristön valvonnasta sekä rakentamisen arkisto- ja tietopalveluista.

Rakennusvalvonta vastaa myös rakentamiseen liittyvistä mittauksista. Näitä ovat esim. rakennusten ja rakenteiden maastoon merkinnät ja sijaintikatselmukset.


Lähes kaikessa rakentamisessa vaaditaan rakennuslupa. Lupia haetaan sähköisesti. Rakennusvalvontaan kannattaa olla yhteydessä jo suunnitteluvaiheessa ennen lupien hakemista.

10
Kaavoitus takaa hyvän
asuinympäristön

Kaavoituksella ohjataan kunnan maankäyttöä: miten erilaiset toiminnot sijoitetaan, millaisia liikenneyhteyksiä alueelle rakennetaan ja miten ympäristö muuttuu. Kaavoituksella on tärkeä rooli hyvän elinympäristön kehittämisessä ja luomisessa. Kaavoitustyö tehdään aina yhdessä osallisten ja kaupunkilaisten kanssa.

Kaavoitus laatii ja muuttaa osayleiskaavat ja asemakaavat sekä tekee tonttijaot asemakaavoituksen yhteydessä. Kaavoituksen tehtäviin kuuluvat myös maankäytön perusselvitykset sekä rakennuskieltojen, suunnittelutarvealueiden ja kehittämisalueiden määrittely. Lisäksi kaavoitus vastaa poikkeamislupien ja suunnittelutarveratkaisuiden valmistelusta ja on mukana muussa rakentamisen ohjauksessa.

Siirry tästä tonttipörssiin

11

Ota yhteyttä

Rakennusvalvonta
Rakennustarkastaja Hannu Leskinen
044 7100 243, hannu.leskinen@kajaani.fi
Julkinen rakentaminen, entisen Vuolijoen kunnan alueen rakentaminen, Laakajärven, Sopenjärven ja Kivijärven lomarakentaminen, maa-ainesottoalueiden valvonta, rakennetun ympäristön valvonta
Rakennustarkastaja Kari Huusko
044 7100 246, kari.huusko@kajaani.fi
Pientalo- ja lomarakentaminen, korjausavustusten valmiustarkastukset
LVI-tarkastaja Allan Mustonen
044 4214 084, allan.mustonen@kajaani.fi
Kiinteistön vesi-, viemäri- ja ilmanvaihtolaitteiden rakentamiseen ja tarkastamiseen liittyvät asiat, LVI-tekninen neuvonta ja energiatehokkuus
Lupasihteeri Marjatta Soldatkin
044 4214 030, marjatta.soldatkin@kajaani.fi
Asiakaspalvelu, rakennustarkastajan luvat, laskutus, rekisterit
Lupasihteeri Aila Järvinen
044 4214 040, aila.jarvinen@kajaani.fi
Asiakaspalvelu, rakennustarkastajan luvat, arkisto
Projektisihteeri Seija Tolonen
044 4214 083, seija.tolonen@kajaani.fi
Asiakaspalvelu, rakennustarkastajan luvat, arkiston sähköistäminen
Tontti- ja asumispalvelut
Tonttiasiamies Markku Komulainen
044 7100 614, markku.komulainen@kajaani.fi
Kiinteistöinsinööri Jari Säkkinen 044 4214 112, jari.sakkinen@kajaani.fi
Kiinteistöinsinööri Timo Soininen 044 7100 263, timo.soininen@kajaani.fi
Maanmittausteknikko Juha Salomaa 044 7100 622, juha.salomaa@kajaani.fi
Kaavoitus Asiakaspalvelunumerosta 044 7148 230 saa kaavoitukseen liittyvää neuvontaa ja ohjeistusta asioissa etenemiseen.

Media Dynamo Oy

Kajaanin kaupunki ja Kajaani Info | Pohjolankatu 13, 87100 Kajaani | www.kajaani.fi

Löydät meidät myös somesta!