Hei

Tämän esitteen kautta voit tutustua Kalajoen seurakunnan toimintaan. Teemme työtä, jotta Jumala voisi kohdata meitä ja usko kantaa elämässämme. Haluamme viestiä, että usko on iloinen ja positiivinen asia!

Erilaisen toiminnan kautta haluamme tukea kristittynä elämistä ja kulkea toistemme rinnalla. Me emme vain puhu, vaan myös kuuntelemme.

Seurakunnan ja koko kirkon olemus rakentuu armosta. Olemme armon yhteisö, joka opettelee elämään Jumalan anteeksiantamuksesta. Tämä ei ole mikään täydellisten ihmisten kerho. Tähän joukkoon kukaan ei voi olla liian huono.

Kalajoki on eläväinen seurakunta. Seurakunnan työntekijöiden rinnalla on laaja seurakuntalaisten joukko, jotka kantavat vastuuta seurakunnan monipuolisesta toiminnasta. Myös herätysliikkeet toimivat aktiivisesti eri puolilla laajaa seurakuntaamme.

Kalajoen seurakunta muodostuu Kalajoen alueesta sekä Himangan ja Raution kappeliseurakunnista. Meillä on kolme kaunista kirkkoa, joissa pidämme jumalapalveluksia viikoittain. Sinulle on paikka varattuna niin kirkossa kuin Taivaallisen Isän sydämessä.

Tullaan tutuksi ja tapaillaan.

Kari Lauri
Kalajoen kirkkoherra

Kalajoen alueseurakunnan sekä Himangan ja Raution kappeliseurakuntien toiminnan suunta vuoteen 2020.

Olemme kolmen kirkon yksi seurakunta.

Seurakunnan tehtävä Kutsumme toisiamme Jumalan yhteyteen, ja rohkaisemme välittämään lähimmäisistä ja luom akunnasta.

Nostamme sanoman esiin

 • Puhumme Jumalasta rohkeasti ja ymmärrettävästi kaikkialla.
 • Hengellinen elämä on Himangalla, Kalajoella ja Rautiossa monipuolista ja vastaa ihmisten tarpeisiin.
 • Jumalanpalvelukset ovat vieraanvaraisia, saavutettavia ja sopivia kaiken ikäisille. Niissä huomioidaan tarpeen mukaan matkailu, vieraat kielet ja kulttuurit.
 • Välitämme sanomaa avoimesti ja vuorovaikutteisesti myös uusilla viestimillä.
 • Tuemme kristillistä kasvua kaikissa elämänvaiheissa. Kaikki seurakunnan jäsenten lapset kastetaan.

Kohtaamme toisiamme

 • Välitämme sanomaa Jumalan rakkaudesta.
 • Toimimme siellä, missä ihmiset elävät ja liikkuvat.
 • Olemme läsnä ihmisten arjessa ja toimimme eri yhteistyötahojen kanssa.
 • Viestimme näkyvästi, avoimesti ja toisia kunnioittavasti.

Rakastamme lähimmäistä

 • Sanoma rakkaudesta ohjaa meitä toimimaan lähimmäistemme hyväksi.
 • Pyrimme siihen, että puheemme ja tekomme ovat yhtä.
 • Olemme heikompien tukena.
 • Autamme mahdollisuuksiemme mukaan.
 • Seurakuntamme mahdollistaa tuen antamisen ja saamisen.

Arvostamme jäsenyyttä

 • Kappeliseurakuntien identiteetti on osa koko seurakunnan identiteettiä.
 • Seurakuntalaiset suunnittelevat ja toteuttavat yhä enemmän toimintaa omien lahjojensa kautta.
 • Kohtaamme jokaisen ihmisen henkilökohtaisesti.
 • Vaalimme luottamuksellista, avointa ja vuorovaikutuksellista ilmapiiriä.
 • Toivotamme läheltä ja kaukaa tulevat muuttajat tervetulleeksi seurakuntaamme.
 • Turvaamme tuleville sukupolville seurakunnan toiminnan jatkumisen.

Kalajoen seurakunta

Kalajoen varressa kristillistä asutusta oli jo 1200-luvulla. Ensimmäiset maininnat seurakunnasta ja kirkosta löytyvät vuodelta 1525. Myös herätysliikkeillä on ollut merkittävä sija seurakunnallisessa elämässä, ja nykyisin ne rikastuttavat seurakunnan elämää omalla paikallaan hyvässä yhteishengessä seurakunnan muun toiminnan kanssa.

Kalajoen kirkko, Etelänkyläntie 1
Kalajoen 1879 valmistunut punatiilikirkko on järjestyksessään seitsemäs. Kirkkoon mahtuu 900 henkilöä. Varaukset kirkkoherranvirastosta p. 08 464 0530.

Avaa virtuaalikierros

Kalajoen kirkkojen vaiheita:
 • kirkko rakennettiin 1525 Tyngälle, n. 10 km merenrannasta.
 • kirkko valmistui 1556 Pitkäsenkylään.
 • kirkko vv. 1559-1636 Kalajoen sairaalan ahteella.
 • Kullakin kirkolla on oma muistomerkkinsä. Kirkot olivat heikkorakenteisia ja lyhytikäisiä. Kolmannen kirkon pappina oli mm. kuuluisa Ljungo Tuomaanpoika, joka suomensi maanlait talonpojan turvaksi.
 • kirkko 1636-1780 rappeutui mm. isonvihan vuoksi ja purettiin.
 • kirkko 1780-1809 tuhoutui Suomen sodan aikana perääntyvien joukkojen polttaessa sen.
 • kirkko 1815-1869 tuhoutui salaman sytyttämässä tulipalossa. Tämän kirkon rakennusmestarina toimi kuulu kirkonrakentaja Heikki Kuorikoski. Tapuli on säilynyt ja on edelleen käytössä.
 • kirkko valmistui 1879. Rakennusaineena oli ensimmäisen kerran tiili. Kirkko paloi 1930 mutta rakennettiin uudelleen entisiin ulkoseiniin siten, että se voitiin ottaa taas käyttöön 1931. Kirkon on suunnitellut arkkitehti F.W.Lüchow. Seurakuntalaiset suorittivat rakennustyön ja tiiletkin valmistettiin Kalajoella.
Kalajoen seurakuntakoti, Seurakuntatie 1
Vuonna 1971 valmistunut Kalajoen seurakuntakoti sijaitsee kirkon lähellä. Sitä on laajennettu vuonna 1992 ja peruskorjattu vuonna 2015. Nuorisotoimisto sijaitsee seurakuntakodissa.

”Tule kansa kaunihisti Palveluxehen pyhähän Vietä juhla Jumalalle Etsi sielulles eloa Pyydä vaaroja varoa Meneskellä mielen kanssa Muista kerran kuolevasi Tuomiolle tullaxesi”

Vuorenkallion kappeli, Kappelitie 14
Vuorenkallion hautausmaalla Etelänkylässä oleva kappeli vihittiin 6.6.1982 ja Aulikki Isokosken suunnittelema lasimaalaus Ilosanoma on ollut kappelissa 21.8.1985 lähtien.
Kappelia käytetään pääasiallisesti siunaustilaisuuksissa, mutta siellä järjestetään myös muita kirkollisia toimituksia. Kesäaikaan Vuorenkallion kappelissa pidetään mm. musiikkihartauksia.

Raution kappeliseurakunta

Vuoden 1973 kuntaliitoksen yhteydessä Kalajoen ja Raution seurakunnat muodostivat täydellisessä yhteistaloudessa toimivan seurakuntayhtymän. Vuoden 2006 alussa yhtymä purettiin ja seurakunnat liitettiin yhteen. Ensimmäisen toimintavuotensa aikana uusi seurakunta päätti perustaa Raution kappeliseurakunnan, joka aloitti toimintansa vuoden 2007 alusta.

Raution puurakenteinen kirkko on valmistunut vuonna 1800. Sen on rakentanut kalajokinen kirkonrakentaja Simo Jylkkä (Silvén), jonka viimeiseksi rakennustyöksi kirkko jäi. Kirkko on ristikirkko, jonka poikkisakarat ovat päähuonetta lyhyemmät.   Kirkkoon mahtuu 370 henkilöä.
Varaukset kirkkoherranvirastosta,
p. 08 464 0530.
Raution seurakuntakoti on samassa pihassa kirkon vieressä.

Avaa virtuaalikierros

Kirkon kellotapulissa on vuonna 1807 Tukholmassa valettu kello. Siinä on teksti: ”Veisatkaat Herralle, soittakat Herralle, puhukat kaikista hänen ihmeellisistä töistänsä.” Vaikka kellossa on halkeama, kantaa sen ääni silti noin kuuden kilometrin päähän. Tapulin seinällä tien puolella seisoo vaivaisukko.

Jokelan pappila, Plassintie 2
Pappila on ollut nykyisellä paikallaan 1600-luvun alkuvuosista ja sitä on purettu ja uudisrakennettu muutamaan otteeseen. Pappilassa syttyi tulipalo toisena pääsiäispäivänä 2011 ja sen sisätilat jouduttiin perusteellisesti uudisrakentamaan. Siinä yhteydessä pappilasta tehtiin seurakunnan nykyaikainen toimistotalo. Pappilan pihapiirissä sijaitsevassa Malmbergin tuvassa toimii nykyään kesäisin lähetyskahvila. Aikanaan Pohjanmaan herätysliikkeen keskeisin hahmo, Niilo Kustaa Malmberg asui mukaansa nimetyssä tuvassa 1830—33.

Kallan kirkko
Perämerellä noin 18 kilometrin päässä mantereesta sijaitsevalla Maakallan luodolla on ollut oma kalastajien kirkko vuodesta 1680 lähtien. Nykyisen puukirkon on suunnitellut ja rakentanut vuonna 1780 kalajokinen kirkonrakentaja Simo Jylkkä (Silvén). Kirkko on kahdeksankulmainen, hirsiseinäinen ja sisältä maalaamaton. Ulkoseinät on maalattu punamullalla. Kivijalka on koottu luodon kivistä. Kirkon vieressä on yksinkertainen kellotapuli sekä pieni pappila. Kirkossa tehtiin peruskorjaus vuonna 1952.

Himangan kappeliseurakunta

Himangan kappeliseurakunta
Himanka sai luvan saarnahuoneelle 1770-luvun lopulla, ja seurakunnasta tuli itsenäinen vuonna 1898. Kuntaliitoksen jälkeen vuonna 2010 Himangan seurakunta muuttui Kalajoen seurakunnan kappeliseurakunnaksi.

Himangan kappeliseurakunnan kanssa yhteistyössä toimivat herätysliikkeet, joista voimakkaimmin rauhansanalainen lestadiolaisuus ja evankelisuus. Herätysliikkeiden perinteisesti aktiivinen maallikkotoiminta ja vastuun jakaminen tukevat myös seurakunnan vapaaehtoistyötä.

Himangan kirkko, Huhdantie 13

Himangan kirkko on Himangan seurakunnan ensimmäinen kirkko. Se on rakennettu vuonna 1794 lähelle Raumankarin markkinapaikkaa, josta muodostui myöhemmin Himangan kirkonkylä. Kirkon vuonna 1822 valmistuneessa kellotapulissa on kaksi kelloa: kirkossa alusta asti ollut Tukholmassa valettu kello vuodelta 1794, ja pienempi Helsingissä tehty vuodelta 1860. Kirkkoon mahtuu 500 henkilöä. Varaukset kirkkoherranvirastosta p. 08 464 0530.

Avaa virtuaalikierros

Snapchat: kalajoensrk
Facebook: @kalajoensrk

Kalajoen seurakunta on aktiivinen sähköisen viestinnän käyttäjä ja esimerkiksi Kalajoen ja Himangan jumalanpalvelukset voi kuunnella suorana lähetyksenä nettiradiosta. Tapahtumista viestitetään aktiivisesti eri sosiaalisen median kanavissa. Seurakunnan eri toimialoilla on myös omia sometilejä, joista tarkemmat tiedot löytyvät Kalajoen seurakunnan sivuilta.

Facebook

Instagram

Nettiradio

Youtube

Kirkkoherranvirasto, Jokelan pappila

Kalajoki, Plassintie 2, 85100 Kalajoki
avoinna
ma-ke klo 9-14, to suljettu, pe klo 9-14.
Torstaisin tavoittaa puhelimitse klo 12-15.
Puhelin: (08) 4640 530
Sähköposti: kalajoki.seurakunta@evl.fi

Himangan kirkko ja seurakuntatoimisto

Huhdantie 13, 68100 Himanka
avoinna
ma klo 9-14, to klo 12-15.
Puhelimitse tavoittaa ma-ke ja pe klo 9-14.
Puhelin: (08) 4640 530
Sähköposti: kalajoki.seurakunta@evl.fi

Raution kirkko ja seurakuntakoti

Rautiontie 1700, 85160 Rautio
Sähköposti: kalajoki.seurakunta@evl.fi
Puhelin: (08) 4640 530

Kalajoen Satamakirkko

Satamatie 395, 85180 Rahja
Puhelin: 040 7018 086

Työntekijät:
http://www.kalajoenseurakunta.fi/yhteystiedot/
etunumi.sukunimi@evl.fi

Kiinnostaako vapaaehtoistyö?

Katso lisää!

Ota yhteyttä

Jätä yhteystietosi. Otamme yhteyttä mahdollisimman pian!

Piilotettu sisältö

Piilotettu sisältö avautuu klikkauksella.
Hyviä käyttökohteita ovat pitkät tuotekuvaukset.