Tervetuloa mukaan vapaaehtoistoimintaan
Kehitysvammatuki 57 ry
Vuonna 1957 perustettu yhdistyksemme tarjoaa monia mahdollisuuksia toimia vapaaehtoisena. Voit toimia lasten tai aikuisten parissa ryhmissä tai vaikkapa kaverina yhdelle henkilölle. Vapaaehtoisena määrittelet itse, kuinka paljon annat aikaasi ja kuinka usein toimit vapaaehtoisena.
Kehitysvammatuki 57 ry tarjoaa palvelutoimintaa ja monipuolista vapaa-ajan toimintaa kehitysvammaisille ihmisille, heidän omaisilleen, läheisilleen ja vapaaehtoisille.
Jäsenenä tuet toimintaamme
Kehitysvammatuki 57 ry:n jäsenenä tuet toimintaamme kehitysvammaisten ihmisten sekä heidän omaistensa ja läheistensä hyväksi.
Jokainen jäsenyys tukee arvokasta työtämme. Edistämme YK:n vammaisten henkilöiden oikeuksia koskevan yleissopimuksen toteutumista yhteiskunnassa vahvistaen vammaisten ja erityistä tukea tarvitsevien ihmisten yhdenvertaisuutta ja osallisuutta.
Jäsenenä vaikutat
Jäsenmäärämme kasvaessa myös vaikuttamistyömme teho vahvistuu. Jäsenenä sinulla on myös mahdollisuus vaikuttaa yhdistyksen toimintaan osallistumalla yhdistyksen keskustelutilaisuuksiin, kevät- ja syyskokouksiin sekä hakeutumalla hallitustyöskentelyyn ja toimikuntien toimintaan.
Jäsenenä saat erilaisia jäsenetuja
Jäsenetuina saat neljä kertaa vuodessa ilmestyvän jäsentiedotteen, kuukausittaiset uutiskirjeet, Kehitysvammaisten Tukiliiton Tukiviesti- tai Leija-lehden sekä muita erilaisia jäsenetuja.
Jäsentemme avulla kehitämme toimintaamme jäsenistömme ja yhteiskunnan tarpeita vastaavaksi. Tule mukaan kehittämään ja vaikuttamaan!
Vapaaehtoisuuden monet mahdollisuudet
Taustatueksi ryhmiin tai tapahtumiin
Tule mahdollistamaan kehitysvammaisten ihmisten oma vertaisryhmä- tai vapaaehtoistoiminta (vekkaritoiminta). Ryhmien aiheissa on varaa valita, esim. kahvittelu, kuvataide, teatteri, kirjallisuus, tanssi, luonto ja kaupungilla käynti. Ryhmien vetäjinä toimivat kehitysvammaiset ryhmänvetäjät. Tule, tue ja anna ryhmänvetäjälle mahdollisuus loistaa! Taustatukihenkilöt toimivat myös Vekkarin vapaaehtoisten tukena erilaisissa tapahtumissa esim. festareilla, klubi-illoissa, kylätapahtumissa, seminaareilla jne.
Yhteisöfrendi
Hyvistä hetkistä koostuu hyvä elämä! Tule kokemaan hyviä hetkiä kotiyhteisöjen asukkaiden tai toimijatalon toimijoiden kanssa Marjaniemeen ja Myllypuroon. Yhteisöfrendi voi vaikka käydä kävelyllä asukkaiden kanssa, tuoda lemmikkinsä mukanaan rapsuteltavaksi tai tarjota toiminnallista osaamistaan.
Kaveritoiminta
Tehdään maailmasta vähemmän yksinäinen paikka! Kaveritoiminnassa yhdistetään kavereiksi kaksi ihmistä, joista toisella on kehitysvamma ja toisella ei. Kaverin kanssa voi käydä vaikka leffassa, lenkillä tai kaupungilla. Kaveripari päättää itse tapaamisten sisällön, tapaamispaikan ja -ajankohdan.
Leikkikaveri
Lasten teemapäivä lauantaiparkki on lasten oma päivä Kalliossa Ystävätuvalla. Perheilta Kaakon kammari on lapsiperheiden yhteinen olohuone Herttoniemen leikkipuistossa. Olohuone on avoinna joka kuun toinen maanantai. Vapaaehtoiset toimivat lasten leikkikaverina, askarteluapuna ja toiminnan tukena.
Reissukaveri
Vapaaehtoinen voi lähteä mukaan ryhmäretkille ja –matkoille Reissukaveriksi. Retket ovat kokopäiväretkiä, joita toteutetaan pääosin lauantaisin. Senioriretkiä järjestetään arkipäivisin. Retkiä järjestetään muutaman kerran vuodessa, ja varsinkin pidemmille retkille otetaan mukaan kokeneita vapaaehtoisia.
Ystävätupa
Kaipaatko juttuseuraa ja pelikaveria? Niin mekin! Ystävätuvalla eli Ystiksellä saa juttukavereita, kahvia ja pääsee pelaamaan vaikka bilistä. Ystis on kohtaamispaikka, joka on auki keskiviikkoisin ja sunnuntaisin Läntisellä Brahenkadulla Kalliossa.
Villiklubi
Villiklubi, tuttavallisemmin Villis, on ravintola Sture Cafe Clubissa järjestettävä kaikille avoin ravintolailta (ikäraja 18 v). Toiminta järjestetään Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveysviraston kanssa yhteistyössä. Vapaaehtoiset voivat toimia mm. tanssikavereina ja saattajina.
Senioriklubi
Seniorit kokoontuvat Ystävätuvalla päiväsaikaan joka toinen tiistai. Aktiiviset senioriklubilaiset suunnittelevat itse kauden ohjelman, jonka mahdollistavat ohjaaja ja vapaaehtoiset. Tervetuloa mukaan jutustelu-, karaoke-, askartelu- tai peliseuraksi!
Tuettu vapaaehtoistoiminta
Haluatko mukavaa tekemistä vapaa-ajallesi? Tule mukaan Vekkarin tuettuun vapaaehtoistoimintaan! Tuemme kehitysvammaisia ihmisiä toimimaan vapaaehtoisina erilaisissa tapahtumissa tai ryhmänvetäjinä. Valitse itse mihin tapahtumiin haluat vapaaehtoiseksi, me tuemme sinua siihen. Vertaisryhmän vetäjien koulutus järjestetään kerran vuodessa keväisin, tapahtumiin pääsee mukaan läpi vuoden.
”Olen toiminut vapaaehtoisena 4 vuotta ja olen vaparina Ystiksellä. Lisäksi olen mukana kaveritoiminnassa ja olen ollut myös apuna risteilyillä ja konserteissa ja retkillä. Löysin Kehitysvammatuki 57:n lehti-ilmoituksen perusteella. Ensin sovittiin vaparina toimimisesta Ystiksellä ja sitten kun seuraava sopiva kaveritoimintakoulutus tuli, niin suoritin sen ja sain kaveritoiminnasta oman kaverin.
Saan vapaaehtoisena toimimisesta todella paljon. Tulee hyvä mieli kun saan olla kamujen kanssa.
“Kaveria
ei jätetä”
on todella tärkeä
ja joka-
päiväinen asia.
Voidaan jakaa ilot ja surut. Voidaan jutella päivän polttavista asioista ja pelata siinä sivussa muistipelejä tai koota palapelejä tai ottaa kisa biljardissa jne.. Yhteiset risteilyt ovat olleet mahtavia. Voi sitä iloa ja riemua, mitä reissuissa saa kokea. Kuten moni on sanonut; ”Ihanaa lähteä kerrankin risteilylle ilman vanhempia. Saa nauttia olosta ilman, että joku koko ajan vartioi mitä tekee”.
Joka kerta myös tuntuu todella hyvältä, kun he pitävät toinen toisestaan huolta ja ohjeistavat ja opastavat toinen toistaan. Heillä jos kellä tuo sanonta ”kaveria ei jätetä” on todellakin tärkeä ja jokapäiväinen asia. Jokaista autetaan, jos apua tarvitaan. Toiminnassa mukana ollessa saa useita uusia hyviä ystäviä. Jokainen tapaaminen Ystiksellä, retkillä, konserteissa tai risteilyillä on yksi helmi lisää muistojen helminauhassa. Jokainen muisto on kullan arvoinen. Päivääkään en vaihtaisi pois.”
Mervi, vapaaehtoinen
”Olen toiminut vapaaehtoisena 12 vuotta, nopeasti se aika vaan kuluu. Opiskelin valaistussuunnittelua ja päädyin valmistuttuani suunnittelufirmaan töihin. Ajattelin, että voisi ottaa työn vastapainoksi jotain vapaaehtoistyötä. Näin mainoksen, jossa haettiin vapaaehtoisia kehitysvammaisten kaveritoimintaan. Kävin lyhyen kurssin ja Petri tuli minulle sitten kaveriksi. Siitä lähtien olemme tavanneet noin kerran kuussa.” -Jukka
”Olen käynyt täällä 12 vuotta Jukan kanssa. Jukka on lainannut minulle pokkarikameraa, jolla olen ottanut kuvia niistä asioista, mitkä minua kiinnostaa ja mitä näen. Sää, uutiset ja urheiluruutu kiinnostavat. Katson paljon asiaohjelmia, keskusteluohjelmia. Ja mainokset kiinnostavat, valomainokset.” -Petri
”Olin ollut vuoden Petrin kaverina ja päätin kysyä, josko tarjolla olisi myös jotakin palkallista hommaa. Pääsin Ystävätuvalle tuuraamaan joka toinen keskiviikko. Sitten pääsin tuuraamaan toiseen kerhoon, ja kolmanteen ja neljänteen kerhoon. Näin päädyin alanvaihtoon ja sosiaaliselle alalle töihin. Siitä on nyt 10 vuotta. Ensin tein töitä ruohonjuuritasolla, vaikeasti kehitysvammaisten kouluissa auttamassa oppilaita. Olin tuuraajana työkeskuksissa, ohjaajana. Sitten tuli ajatus, että kehitysvammaiset ja valotaide, että voisiko kehitysvammaiset tehdä valotaidetta. Vein ledejä Ystikselle ja siellä tykättiin. Aloin kehitellä työpajatoimintaa, jossa tehtiin varjoja pienillä ledeillä. Perustin valopajakollektiivin, joka järjestää työpajoja kehitysvammaisille ja päiväkodeille ja kouluille sekä vanhuksille. Hyvä esimerkki siitä, miten omaa asiantuntijuuttaan voi käyttää vapaaehtoistoiminnassa. Saa räätälöityä itselleen sopivan duunin. Olen vetänyt taidekerhoa, musakerhoa, valokerhoa ja ollut kesäleirillä ohjaajana.” -Jukka
”Kohokohtia on ollut valotaide, led-valoilla tehdyt varjot. Valomaalaus kameran avulla, otetaan kuva pitkällä valotuksella, jolla luodaan valojuovia kuvaan. Pikkukoskella teimme ulkosuihkun avulla sateenkaaria ja otettiin kuvia.” -Petri ”Tämä on hyvää vastapainoa arjelle. Näkee arjen erityisryhmään kuuluvan näkökulmasta, millaiset rutiinit kehitysvammaisella on, mitkä asiat heitä kiinnostaa.Yksi kohokohta oli, kun Petri sai muutaman valokuvansa esille Kaarisilta Biennaleen. Käytiin bussilla Nastolassa katsomassa näyttelyä. Petri on hyvä ideoimaan mitä tehtäisi, ei tule tylsää, kun aina on jotain erilaista tekemistä.” -Jukka
”Vapaaehtoistoiminta on hyvä harrastus. Pääsee keskittymään asioihin. Ja pääsee olemaan ihmisten kanssa. HIFKin matseissa ollaan käyty, lajilla ei ole väliä. Ja ollaan käyty elokuvissa. Karkit tulee syötyä jo ennen elokuvaa, ja sitten kärkyn Jukan karkkeja.” -Petri
Petri ja Jukka, kaveripari