OMAKOTITONTIT JA RAKENTAMINEN

TERVETULOA KERAVALLE

Kerava on inhimillisen kokoinen, ihmiselle rakennettu viherkaupunki, jonne on Helsingistä vain 20 minuutin junamatka. Myös kansainväliselle lentokentälle ajaa noin 20 minuutissa. Sekä julkisilla liikennevälineillä että omalla autolla on helppoa kulkea joka suuntaan. Kaupungin kävely- ja pyörätieverkosto on valtakunnan ykkösluokkaa. Keravan monipuoliset palvelut ovat sijoittuneet kaupungin kävelykadulle ja sen ympäristöön.

Keravalla voi asua joko välijillä pientaloalueilla tai nykyaikaisessa kaupunkikeskustassa. Viihtymistä lisäävät monipuoliset liikuntamahdollisuudet sekä vireä kulttuurielämä. Valtakunnan tason kirjailijat, muusikot ja näyttelijät ovat viikoittaisia esiintyjiä Keravan kirjaston monipuolisessa kulttuuritarjonnassa. Lisäksi vakiintuneita tapahtumia ovat mm. Kerava Jazz, Keravan päivä, Valkosipulifestivaalit ja Sirkusmarkkinat.

Rautatien ympärille kasvanut Kerava on nykyaikainen kaupunki, joka vaalii historiallisia juuriaan. Keravalla on noin 35 000 asukasta ja väestönkasvu on vuodessa keskimäärin 1 %.

KYTÖMÄÄ JA KASKELA

Vuosien 2017 – 2020 aikana Keravan kaupunki tulee luovuttamaan omakotitontteja Kytömaan ja Kaskelan alueilta.

Luonnonläheinen Kytömaan pientaloalue sijaitsee Keravan pohjoisosassa, noin kolmen kilometrin päässä Keravan asemalta. Kauppa, päiväkoti ja koulu ovat kahden kilometrin säteellä. Kytömaan alueelta luovutukseen tulee 40 kpl omakotitontteja kooltaan 384 – 750 neliötä ja rakennusoikeudeltaan 150 – 434 kerrosneliötä. Tonteista kolmelle saa rakentaa paritalon.

Kaskelan pientaloalue sijaitsee maalaismaisemassa Keravan koillisosassa, noin kolmen kilometrin päässä Keravan asemalta. Päiväkoti ja alakoulu sijaitsevat alle kilometrin päässä ja kauppaan on matkaa noin 1,5 kilometriä. Kaskelasta luovutetaan 66 kpl omakotitontteja kooltaan 500 – 1500 neliötä ja rakennusoikeudeltaan 180 – 300 kerrosneliötä.

Lisätietoa Kytömaan ja Kaskelan tonteista

HINNAT JA PROSESSIT

Pientalotonttien taksojen esimerkkilaskelma

Tontin hinnan lisäksi tulevat kustannukset (lokakuu 2017)
Esimerkkilaskennassa: 150 k-m2 asuinrakennus
+ 20 k-m2 talousrakennus

Tontin lohkomiseen liittyvät maksut
(alv. 0 %) (ei koske vuokratonttia)
Lohkominen 1000 €

Rakentamiseen liittyvät lupamaksut (alv. 0 %)
Rakennuslupamaksut 1726 €
(sis. päätökset, aloituskokous, katselmukset, työnjohto)
Lisäksi tarvittaessa maalämmön lupamaksu 205 €
(sis.lupamaksu, sijainnin merkintä)

Mittaus- ja kiinteistötoimen muut maksut
(alv. 0 %)
Rakennuspaikan ja korkeusaseman merkitseminen 420 €
Sijaintikatselmus 210 €
Kartta- ja liitepaketti 115 €

Vesi- ja viemäriliittymismaksu
Liittymismaksu (alviton) 3780 €
Liitosmaksut (sis. alv 24. %) 2083 €
Viranomaismaksut (sis. alv. 24 %) 450 €

Sähköliittymä
Liittymismaksu (ei alv.) 1750 €
Kytkentämaksu (sis. alv. 24 %) 200 €
Sähköliittymät: Keravan energia, www.keravanenergia.fi

Miten haet tonttia

Hakija täyttää kaupungin nettisivuilta löytyvän hakemuslomakkeen ja lähettää sen postitse tai sähköpostitse lomakkeessa näkyvään osoitteeseen. Mikäli on kysymys määrätyn hakuajan aikana haettavista tonteista, on hakemuksen oltava perillä hakuajan aikana. Kaupunkikehitysjohtaja tekee myynti- tai vuokrauspäätöksen hakijan hakemuksen mukaisesti viipymättä hakemuksen saavuttua (hakuaikana haettavien tonttien osalta hakuajan päätyttyä) ja päätös toimitetaan hakijalle.

Päätösotteen mukana tulee hakijalle lasku varausmaksun (2 000 euroa) maksamiseksi.

Tontinluovutusta koskevat ehdot
Varausmaksun maksuaikaa on noin kolme viikkoa päätöksen nähtävillä olosta. Mikäli tontinsaaja ei maksa varausmaksua määräajassa, myynti-/vuokrauspäätös raukeaa.Varausmaksu on osa kauppahintaa tai ensimmäisen vuoden vuokraa, mutta sitä ei palauteta, mikäli hakija ei sen maksettuaan otakaan tonttia vastaan.

Kauppakirja on allekirjoitettava ja kauppahinta on maksettava/vuokrasopimus on allekirjoitettava viimeistään myynti-/vuokrauspäätöksessä mainittuun päivään mennessä. Tontilla voi omalla kustannuksellaan tehdä maaperätutkimuksia, kun varausmaksu on maksettu.

Rakennuslupaa voi hakea aiemminkin, mutta sen saa vasta, kun on ostanut tontin tai vuokra-aika on alkanut.

Jos hakija haluaa ensin vuokrata tontin ja myöhemmin ostaa sen, se on mahdollista. Kauppahinta määräytyy ostohetkellä voimassa olevien tonttihintojen mukaan, eikä maksettuja vuokria hyvitetä kauppahinnasta.

Asuinrakennus on rakennettava kolmen vuoden kuluessa kauppakirjan allekirjoittamisesta/vuokra-ajan alkamisesta. Jokaiselta alkavalta viivästysvuodelta sakko on 10 % kauppahinnasta kolmen vuoden ajan. Vuokratonttitilanteessa vuokrasopimus voidaan purkaa, mikäli vuokraaja ei ole rakentanut asuinrakennusta määräajassa.

Pidätämme oikeuden muutoksiin.

RAKENNUSLUPA

Rakennushanketta suunniteltaessa tulee ottaa yhteys rakennusvalvontaan mahdollisimman aikaisessa vaiheessa, jo ennen tontin varaamista. Tontin varaamisen jälkeen, ennen rakennussuunnitteluun ryhtymistä, tulee sopia henkilökohtainen tapaaminen lupatarkastajan kanssa.

Lupatarkastaja
Pekka Karjalainen

p. 040 318 2128

pekka.karjalainen@kerava.fi

Lisätietoja rakennusluvasta

Rakennuslupaa ja suunnittelua varten tarvittavat kartat voi tilata osoitteesta

mittauspalvelut@kerava.fi

Lisätietoja kartoista
Paikkatietokäsittelijä Niina Janhonen

p. 040 318 2353

niina.janhonen@kerava.fi

Paikkatietokäsittelijä Maire Mononen

p. 040 318 2351

maire.mononen@kerava.fi

LIITTYMÄT

Vesihuolto
Rakennettavien tonttien vesihuollosta vastaa Keravan Kaupunkitekniikan toimiala, vesihuolto. Kiinteistön liittäminen vesi- ja viemäriverkostoon alkaa täyttämällä hakemus kiinteistön liittämiseksi Keravan vesihuoltoverkostoon. Lomake toimii tilauksena liitoskohtalausunnolle sekä vesisopimukselle. Liitoskohtalausunnosta ilmenevät tiedot tonttijohtojen liittämiskohtien sijainnista ja korkeudesta, viemäreiden padotuskorkeuksista sekä veden painetasosta.

Liitoskohtalausunto tarvitaan rakennuslupahakemukseen ja liitetään Lupapiste.fi-palveluun.

Tutustu hakemuksiin

Lomake toimitetaan vesihuoltoon sähköpostilla vesihuolto@kerava.fi tai palauttamalla paperisena Keravan Yhteispalvelupisteeseen.

Vesisopimus koskee kiinteistön liittämistä laitoksen verkostoon ja laitoksen palvelujen toimittamista ja käyttämistä.

Kirjallisen sopimuksen osapuolet ovat liittyjä ja laitos.

Tutustu vesihuollon hinnastoon

Sähkösopimukset
Sähköliittymän rakentaminen ja käyttöönkytkentä edellyttää aina sähköliittymissopimusta. Kun pientalo halutaan liittää sähköverkkoon, tulee asukkaan tehdä paikallisen jakeluverkonhaltijan (Keravan Energia -yhtiöt) kanssa liittymissopimus. Sopimuksella asiakas saa oikeuden liittyä sähköverkkoon ja sähkön toimituksen liittymispisteeseen. Lisäksi tarvitaan liittymisjohto ja mittauskeskus, jotka asiakas hankkii.

Lisätietoja
Keravan Energia Oy
Tervahaudankatu 6, PL 37, 04201 Kerava

Lisätietoja sähkösopimuksista

p. (09) 584 9550

Kaukolämpö
Joillekin omakotialueille on mahdollista saada kaukolämpö. Kaukolämmön toimittaa Keravan Energia Oy.

Lisätietoja kaukolämmöstä

Maankäyttösihteeri
Heli Lehto

heli.lehto@kerava.fi

Puh: 040 318 2389

Tonttipalveluissa auttavat:

Kaupungingeodeetti
Tiina Hartman

tiina.hartman@kerava.fi

Puh: 040 318 2356

Ota yhteyttä

Jätä yhteystietosi. Otamme yhteyttä mahdollisimman pian!

Piilotettu sisältö

Piilotettu sisältö avautuu klikkauksella.
Hyviä käyttökohteita ovat pitkät tuotekuvaukset.