LIEKSA – Energinen ja rohkea kaupunki

Elinvoimaa ja yrittäjyyttä

Lieksa - energinen ja rohkea menestyjä

Lieksa on noin 11 500 asukkaan kaupunki Itä-Suomessa Pielisen rannalla. Paikkakunnan hyvinvointi perustuu monipuoliseen ja menestyvään yritystoimintaan teollisuudessa, kaupallisissa palveluissa ja matkailussa. Kaupungissamme valmistetaan mekaanisen puunjalostusteollisuuden tuotteiden lisäksi muun muassa elintarviketeollisuuden tuotteita, raideliikenteen ja loistoristeilijöiden kevytrakenne- ja komposiittirakennejärjestelmiä, kartonkia sekä Aino- ja Reino-tossuja. Lieksalainen valmisruoka, gluteenittomat tuotteet ja erikoiselintarvikkeet tunnetaan laajalti. Kehittyvä Lieksan kaupunki haluaa tulevaisuudessa menestyä entistä paremmin. Siksi Lieksan kaupunki uusi strategiansa, jonka tulevaisuudenkuvan tavoitetila on asetettu vuoteen 2030.

Elinvoima on valittu Lieksan kaupungin strategian painopistealueeksi. Alueen yritykset nähdään kaupungin kumppaneina, joiden toimintaa edistetään mm. osaavan työvoiman saatavuutta parantamalla. Keinoina ovat monipuolisten koulutuspalvelujen turvaaminen ja uusien kuntalaisten kotiutumisen helpottaminen. Kaupungin viestintää ja markkinointia kehitetään yhteistyössä menestyjäyritysten kanssa. Maankäytön suunnittelu ja rakentamiseen liittyvät lupaprosessit toteutetaan nopeasti ja joustavasti siten, että yritystoiminnan kehittämiselle on olemassa hyvät edellytykset.

Lieksan kaupungin tulevaisuuden kannalta uuden ja kasvavan yritystoiminnan mahdollisuudet ovat erityisesti biotaloudessa ja matkailussa. Tähän liittyen kaupunki on mukana työ- ja elinkeinoministeriön kasvusopimushankkeessa ”Seutukaupungit - soveltamisen mestarit”, jossa tavoitteena on valtion ja kaupunkien välisellä yhteistyöllä edistää yritystoiminnan kasvua sekä vahvistaa yritysten kilpailukykyä. Lieksan kaupunki koordinoi hankkeessa ”Bioklusterin kehitysloikka” - kokonaisuuden toteuttamista. Matkailussa tulevaisuuden kehittämisnäkymät perustuvat Lieksan ainutlaatuiseen luontoon ja kulttuurikohteisiin.

Lieksan kaupunki koordinoi hankkeessa ”Bioklusterin kehitysloikka” - kokonaisuuden toteuttamista. Matkailussa tulevaisuuden kehittämisnäkymät perustuvat Lieksan ainutlaatuiseen luontoon ja kulttuurikohteisiin.

Lieksan alueella sijaitsevien Kolin ja Pielisen mahdollisuudet ovat suurelta osin vielä käyttämättä, kuten myös Pielisen itäpuolisten alueiden korkeatasoiset luonto- ja kulttuurikohteet.

Kaikissa yritystoimintaan liittyvissä asioissa yrityksiä palvelee Lieksan Kehitys Oy. Lieksan Kehitys Oy tarjoaa kasvu-, sijoittumis-, kansainvälistymis ja neuvontapalveluja sekä ratkaisuja yritysten kiinteistöihin liittyvissä asioissa. Maakunnallinen matkailun kehittämisyhtiö Karelia Expert Matkailupalvelu Oy toimii yhteistyötahona matkailun markkinointiin ja kehittämiseen liittyvissä asioissa.

Lieksan kaupungissa on monipuoliset ja kattavat kaupan palvelut sekä laadukkaat julkiset palvelut. Erityisesti vapaa-ajan harrastamisen edellytykset ovat monipuoliset ja hyvät. Liikuntaharrastukseen erinomaiset puitteet luovat muun muassa uima- ja jäähalli sekä laadukkaat hiihto-olosuhteet. Kaupunkiimme tulee uimahallin yhteyteen myös uusi liikuntahalli. Lieksan Vaskiviikko, Pielisen Museo, Eva Ryynäsen ateljee / Paateri, monipuolinen arkkitehtuuri ja lukuisat tapahtumat tekevät Lieksasta myös vahvan kulttuurikaupungin. Lieksan kaunis ja puhdas luonto sekä hyvät palvelut ovat vakuuttaneet myös yli 3000 vapaa-ajan asuntojen omistajaa ja käyttäjää.

Tervetuloa – Meille Lieksaan!

Jarkko Määttänen
Lieksan kaupunginjohtaja

Tutustu Lieksan alueen yrityksiin. Katso video alta!

Pohjois-Karjalassa sijaitsevan Lieksan upea luonto lumoaa jokaisen kävijän – kaikkien tuntemat Kolin sekä Ruunaan koskien alueet kutsuvat patikoimaan ja kulkemaan jylhissä maisemissa. Suomen 4. suurin järvi Pielinen tarjoaa monipuolisia virkistys- ja vesiurheilumahdollisuuksia kalastuksesta melontaan.

Ympäröivä puhdas luonto on inspiroinut myös Lieksaa, joka tunnetaankin vihreitä arvoja edistävänä ja uudistuvana kaupunkina. Lieksa on osa vuonna 1992 perustettua Pohjois-Karjalan biosfäärialuetta. Monet lieksalaiset yritykset, mm. Erä-Eero, Innotek Oy, P-K:n koulutuskuntayhtymä/Lieksan ammattiopisto sekä Pielisen museo ovat Pohjois-Karjalan biosfäärialueen lieksalaisia kumppanuustoimijoita. Biosfäärialueen kumppanuussopimus allekirjoitettiin Lieksassa keväällä 2016.

Lieksan kaupunki on aktiivisesti mukana Pielisen vaelluskalakantojen elvyttämishankeessa, jolla pyritään parantamaan Pielisen virtakutuisten kalojen elinmahdollisuuksia. Hanke kuuluu Maa- ja metsätalousministeriön luontopolitiikan kärkihankkeisiin.

Äskettäin uusitut kaupungin organisaatiorakenteet ja toimintastrategia lisäävät alueen houkuttelevuutta entisestään sekä asukkaille että yrityksille. Missä muualla puhtaat vesistöt, laajat metsät, kuohuvat kosket ja kohoavat vaarat voisivat luoda näin viihtyisän, otollisen, elinvoimaisen sekä vireän asuin- ja toimintaympäristön!

Toivotamme kaikki kävijät, uudet asukkaat ja niin pienet kuin suuremmatkin yritykset tervetulleiksi Lieksaan – mahdollisuuksien kaupunkiin!

Lieksa yrityksille

Yritystoiminta Lieksassa on mittavaa ja eloisaa. Lieksan Kehitys Oy panostaa yritysrakenteiden kehittämiseen ja on valmis avustamaan sekä aloittavia että jo olemassa olevia, paikkakunnalle muuttavia yrityksiä kaikin mahdollisin keinoin. Lieksan Kiinteistöt Oy:llä on vuokrattavia liiketoimitiloja ja tontteja, joista kaiken kokoiset yritykset löytävät varmasti itselleen soveltuvat tilat. Oletko yrittäjä ja etsit uusia tuulia, vaikka laajennusta toimipaikkaasi tai toimialoihisi? Lieksa saattaa olla juuri sinun kaupunkisi. Tutustu tarjontaamme tarkemmin seuraavilla aukeamilla.

Lieksa asukkaille

Lieksa on mahdollisuuksien asuinpaikka. Laajan kehittyvän yritystoiminnan ansiosta avoimia työpaikkoja on avoinna jatkuvasti. Myös kaikki tarvittavat palvelut löytyvät läheltä. Asuntoja ja tontteja on tarjolla niin ostettavaksi kuin vuokrattavaksi. Lieksaan muuttaa erilaisissa elämäntilanteissa olevia uusia asukkaita tasaiseen tahtiin. Harkitse sinäkin!

Lieksa lukuina

Lieksa on nykyaikainen ja vilkas kaupunki, jossa yhdistyvät kaupunki- ja maaseutuasumisen parhaat puolet. Kaupungin palvelukirjo on laaja ja kattava. Julkiset palvelut ja terveydenhuolto kattavat kaikki vauvasta vaariin, ja harrastusmahdollisuudet ovat Kolin kansallispuistossa sekä Ruunaan retkeilyalueella patikoinnin ja eräilyn lisäksi mittavat. Kaupungissa on vaihtuvia näyttelyitä, esitelmiä, luentoja, kuntosaleja sekä laajaa koulutus- ja liikuntatoimintaa niin nuorisolle kuin aikuiseenkin makuun. Lieksan kaunis ja puhdas luonto sekä hyvät palvelut ovat vakuuttaneet myös n. 3000 vapaa-ajan asunnon omistajat sekä käyttäjät.

  • Perusopetuksessa n. 850 oppilasta (sis. esiopetuksen), lukiossa n. 120 opiskelijaa.
  • Kansalaisopistossa koulutus- ja kulttuuritarjontaa sekä suosittuja yleisöluentoja.
  • Laadukasta kulttuuri-, liikunta- ja nuorisotoimintaa.
  • Pielisen Karjalan musiikkiopistossa n. 370 oppilasta
  • Lieksassa sijaitsevasta Pohjois-Karjalan ammattiopistosta valmistuu prosessinhoitajia, talonrakentajia, kunnossapitoasentajia, merkonomeja, kokkeja, automaatio- ja sähköasentajia sekä lähihoitajia.
  • Lieksassa toimii Kristillinen Opisto sekä Lasten ja Nuorten Taidekoulu.
  • Pääkirjasto peruskorjattu v. 2015
  • Lieksan terveyskeskus toimii ’Hyvä Vastaanotto’ -toimintamallin mukaisesti. Toimintamallin tarkoitus on pyrkiä turvaamaan potilaalle pääsy kiireettömään hoitoon niin pian kuin mahdollista. Sairaanhoitajan ja lääkärin vastaanotot toimivat ajanvarauksella. Hoidon tarpeen arvion tekee aina sairaanhoitaja, joka antaa ohjeita tai ohjaa sairaanhoitajan tai lääkärin vastaanotolle.
  • Sosiaalipalvelujen toiminnan lähtökohtia ovat kuntalaisten hyvinvoinnin edistäminen, ongelmien ehkäisy ja kuntalaisten tarvitsemien palveluiden järjestäminen. Painopisteinä ovat palveluiden turvaaminen ikääntyvälle väestölle, syrjäytymisprosessien ehkäisy, lapsiperheiden elämänhallinnan tukeminen ja toimeentulon turvaaminen.
  • Lieksan kaupungin sosiaali- ja terveyspalvelut tuottaa Siun Sote, www.siunsote.fi.

Yrittäjälle Lieksa on mahdollisuuksien kaupunki. Nopeasti uudistuva kaupunki tarjoaa upeita mahdollisuuksia monenlaiseen yritystoimintaan ja palvelutarjontaan. Matkailuala on alueella luonnollinen voimavara ja sen oheispalvelut menestyvät. Myös rakennuttajille sekä muille rakennusalan ammattilaisille Lieksassa on hyvät mahdollisuudet laajentaa toimintaansa asukasmäärän kasvaessa.

Lieksa pitää myös huolta alueensa yrityksistä ja tekee niitä tunnetuiksi. Yritystoiminnan tukemiseksi ja yrityspalvelujen kehittämiseksi kaupunki on säännöllisessä vuorovaikutuksessa yrityksien kanssa. Kaupungin kotisivuilla ja esitteissä on mainittu useita alueen pieniä ja keskisuuria yrityksiä, jotka tarjoavat loistavia ja erityisiä tuotteita sekä palveluja.

Eräs alueen tärkeimmistä toimijoista on monikansallinen puutavarayritys Binderholz Nordic Oy, joka hankki Lieksassa ja Nurmeksessa sijaitsevat sahat omistukseensa v. 2016. Yritys käyttää vuosittain noin 900 000 kuutiometriä puuta sahoillaan ja käsittelee puun mahdollisimman ympäristöystävällisesti. Myös sahauksen sivutuotteet hyödynnetään, jolloin tuotannosta ei synny ylimääräistä jätettä.

www.binderholznordic.fi

Lieksa - energinen ja rohkea menestyjä

Lieksan kaupunki on tehnyt mittavan strategiauudistuksen, jossa kaupungin toimintaa on yksinkertaistettu ja byrokratiaa vähennetty. Tällä on saatu aikaan huomattavia hyötyjä itse kaupungille sekä sen asukkaille ja yrityksille. Kaupungin luontaista energisyyttä ja elinvoimaa on painotettu vihreitä arvoja unohtamatta. Uutta strategiasuunnitelmaa ohjaavat arvot ovat taloudellisuus, yhdenvertaisuus, osallisuus, luovuus ja johtajuus.

Strategian päätarkoituksena on luoda suunnitelmallisesti omistajaohjattu kaupunki, joka luo hyvinvointia asukkailleen toimivan palvelutuotannon, kasvavan yritystarjonnan ja viihtyisäksi rakennetun ympäristön keinoin. Kaupungin henkilökunnan perehdyttämiseen panostetaan paljon. Ympäristön asukkaita tiedotetaan läpinäkyvästi kaupungin asioista toivomuksena saada yhteisöt mukaan kaupungin aktiiviseen kehittämiseen.

Päätösten tekoa on yksinkertaistettu ja johdonmukaistettu. Näin varmistetaan, että kaikki äänet ja mielipiteet pääsevät kuuluviin ja kaikkia lupahakemuksia käsitellään samalla tavalla, jotta eriarvoistumista ei pääse tapahtumaan.

Lieksa on kehittänyt palvelurakennettaan yhä asiakaslähtöisemmäksi, jotta kaupungin kanssa asioivat henkilöt saavat parhaat mahdolliset palvelut mahdollisimman pienellä vaivalla.

Lieksan kaupungin operatiivinen organisaatio,
eli palvelujen tuotannon ja suunnittelu ja toteutus, on jaoteltu alla olevan kuvan mukaisesti, jotta palvelutarjonta saadaan toimimaan niiden käyttäjiä mahdollisimman paljon hyödyttävällä ja heidän elämäänsä helpottavilla tavoilla.

Lieksan päätöksenteko

Lieksan kaupunki /
Lieksan kaupungin kirjaamo

Pielisentie 3 / PL 41
81700 Lieksa
p. 04010 44000
kirjaamo@lieksa.fi
etunimi.sukunimi@lieksa.fi
www.lieksa.fi

Lieksan kaupunki,
asiakaspalvelupiste

Moisionkatu 1
81700 Lieksa
p. 04010 44710
yhteispalvelu@lieksa.fi
www.lieksa.fi

Ota yhteyttä

Jätä yhteystietosi. Otamme yhteyttä mahdollisimman pian!

Piilotettu sisältö

Piilotettu sisältö avautuu klikkauksella.
Hyviä käyttökohteita ovat pitkät tuotekuvaukset.