Sinut on kutsuttu!

Lohjan seurakunta

Lohja, Pusula, Nummi, Sammatti, Karjalohja

Historiaa

Lohjan seurakuntapitäjällä on pitkä historia, joka ulottuu aina 1200-luvulle asti. Seurakunnan perustaminen vaati sekä paikallisten asukkaiden että piispan ja maallisen esivallan tuen. Kirkkopitäjän piti olla niin suuri, että se pystyi rakentamaan kirkon ja pappilan sekä palkkaamaan papin. Lohjan seurakuntapitäjän ensimmäinen kirkko on todennäköisesti sijainnut samalla paikalla kuin nykyinen Pyhän Laurin kirkko.

Lohja oli ensimmäisen luokan kirkkoherraseurakunta ja monet sinne hakeutuneista kirkkoherroista olivatkin jo Lohjalle tullessaan ansioituneita kirkonmiehiä. Kirkkoherralla oli pitäjässä valtaa sekä hengellisissä että maallisissa asioissa, sillä hänellä oli näkyvä sija myös pitäjän hallinnossa. Kirkkoherra oli siten suurempi auktoriteetti kuin nimismies.

Lohjan seurakunnan koko on vaihdellut aikojen saatossa moneen kertaan. Nykyinen seurakunta muodostui, kun Karjalohjan, Nummen, Pusulan ja Sammatin seurakunnat liitettiin Lohjan seurakuntaan tammikuun alussa vuonna 2013.

Kirkkoherranvirasto ja alueelliset seurakuntatoimistot

Kirkkoherranvirastossa hoidetaan avioliiton esteiden tutkinnat ja kirjoitetaan virkatodistukset koko seurakunnan alueella. Kirkkoherranvirastossa voi myös liittyä seurakunnan jäseneksi.

Lohjan kirkkoherranvirasto ja taloustoimisto (hautapaikkatiedot, haudanhoidot, laskutus): Laurinkatu 40, Lohja, p. 019 32 841 avoinna arkisin ma-pe klo 8.30-14.30, lohja.kirkkoherranvirasto@evl.fi

Alueellisissa seurakuntatoimistoissa sovitaan kirkollisista toimituksista, kuten häät, hautajaiset ja kastejuhla.

Perheneuvonta

Länsi-Uudenmaan seurakuntien perheasiain neuvottelukeskuksen tehtävänä on tukea ja auttaa perheen ja parisuhteen ongelmissa sekä kriisitilanteissa. Auttaminen on sielunhoitoa ja terapeuttista keskustelua. Perheneuvojilla on ehdoton vaitiolovelvollisuus.

Länsi-Uudenmaan seurakuntien Perheasiain neuvottelukeskus Sepänkatu 3-5 a 1, 08100 Lohja

Ajanvaraus puhelimitse ma, ti, to ja pe klo 9-11 ja ke klo 12-14. P. (019) 328 4260

Apua vaikeassa elämäntilanteessa

Joskus käy niin, että ongelmat kasautuvat. Voit ottaa yhteyttä diakoniatyöntekijään, kun tuntuu, että tarvitset apua. Palvelumme ovat luottamuksellisia ja kaikkien käytettävissä. Diakoniatoimistosta saat keskusteluapua erilaisissa elämän kriiseissä, surun tai sairauden kohdatessa, yksinäisyydessä ja muissa vaikeissa tilanteissa.

Diakoniatyö on henkistä ja hengellistä tukea sekä taloudellista apua. Diakoniatyö on myös monimuotoista toimintaa, kuten kerhoja, retkiä ja tapahtumia.

Diakoniatyöntekijät työskentelevät eri puolilla Lohjaa ihmisten keskellä. Internetsivuiltamme löydät lähimmän työntekijäsi. Ota yhteyttä, et ole yksin! www.lohjanseurakunta.fi/tukea

Tervetuloa mukaan monipuoliseen toimintaan!

Iso seurakuntamme jakaantuu viiteen alueseurakuntaan, joissa on monipuolista ja aktiivista toimintaa. Viikoittain kokoontuvat perhekerhot, lasten päiväkerhot ja pyhäkoulut tarjoavat lapsiperheille kohtaamispaikkoja turvallisessa ympäristössä. Erilaiset retket ja tapahtumat tuovat tervetullutta vaihtelua arkeen.

Seurakunta tarjoaa nuorille paikan pohtia niin omaa elämäänsä kuin uskonkysymyksiäkin. Nuoret ovat innokkaasti mukana ideoimassa toimintaa. Nuortenilloissa kokoonnutaan tapaamaan ystäviä ja solmimaan uusia tuttavuuksia ja erilaisissa toimintapajoissa kokoonnutaan esimerkiksi tanssin, musiikin ja median merkeissä.

Alueseurakunnissamme kokoonnutaan tietysti myös aikuisten kesken. Kuorot, taidekurssit ja erilaiset ryhmät kokoontuvat säännöllisesti eri puolilla Lohjan suurta seurakuntaa. Rukoushetkissä ja jumalanpalveluksissa hiljennytään Sanan äärelle ja raamattupiireissä sukelletaan syvemmälle Raamatun tutkimiseen. Miesten- ja naistenilloissa jaetaan arjen kokemuksia ja kohdataan avoimesti luottamuksen ilmapiirissä.

Lohjan kantaseurakunta

Pyhän Laurin kirkko

Lohjan Pyhän Laurin kirkko on Suomen kolmanneksi suurin harmaakivikirkko. Tutkijat arvelevat, että kirkon paikalle on rakennettu puinen kirkko jo 1230-luvulla, pian seurakunnan perustamisen jälkeen. Myöhemmin kivikirkko on saatettu rakentaa puukirkon ympärille. Pyhän Laurin kirkko valmistui 1400-luvun lopulla.

Pyhän Laurin kirkko on nimensä mukaisesti omistettu pyhälle Laurentiukselle, eli Pyhälle Laurille, joka kärsi marttyyrikuoleman vuonna 258. Hän oli ensimmäisiä kirkon diakoneja, kantoi huolta lähimmäisistä ja auttoi köyhiä ja sairaita.

Pyhän Laurin kirkko on tunnettu upeista maalauksistaan, jotka ajoittuvat 1500-luvun alkuun. Ne on toteutettu ns. al secco -menetelmällä, jossa värit on sivelty kuivalle laastipinnalle. Laaja kuvakertomus alkaa maailman luomisesta ja päättyy viimeiseen tuomioon. Maalauksia on restauroitu kahdesti, ensin 1800-luvun lopussa ja uudelleen 1953-1957.

1800-luvulla kirkossa tehtiin ensimmäiset suuret korjaukset ja uudistukset, kun ikkunoita laajennettiin, seinät ja holvit kalkittiin ja sisustusta uusittiin. Tuolta ajalta on peräisin Jean Wiikin piirtämä näyttävä saarnatuoli.

Kirkkokatu 1, Lohja

Virkkalan kirkko

Virkkalan kirkko on rakennettu vuonna 1953 ja sen peruskorjaus valmistui vuonna 2010. Kirkkosalissa on n. 170 istumapaikkaa. Kirkon tiloissa toimii myös erilaisia kerhoja.

Virkkalantie 1, Lohja

Metsolan hautausmaan siunauskappeli

Kappeli valmistui vuonna 1956 ja sen on suunnitellut arkkitehti Erik Bryggman. Kappeli toimii siunauskappelina ja sijaitsee rauhallisella Metsolan hautausmaalla.

Myyryntie, Lohja

Lasten kappeli Pikku Lauri

Pikku Lauri on varta vasten lapsille suunniteltu kappeli, joka vihittiin käyttöön Mikkelinpäivänä vuonna 2007. Kappelin tilat on suunniteltu lasten tarpeisiin ja sitä myös sisustetaan lapsen tasolta, lasten silmin. Pikku Laurin jumalanpalvelukset ovat toiminnallisia. Kappelissa saa liikkua, tutkia, kokea ja osallistua.

Sibeliuksenkatu 2, Lohja

Karjalohjan alueseurakunta

Karjalohjan seurakuntatoimisto:
Keskustie 30, Karjalohja

Karjalohjan kirkko

Karjalohjan komea kivikirkko valmistui vuonna 1860 ja sen suunnitteli Carl Ludvig Engelin oppilas Jean Wiik. Kirkko on harmaakivinen päätytornillinen pitkäkirkko, joka on saanut vaikutteita Italian ja Saksan romaanisesta kirkkoarkkitehtuurista.

Kirkko paloi 1970, kun siihen osui salama. Vain seinät jäivät jäljelle ja kirkko oli raunioina kaksikymmentä vuotta. Kirkkoa alettiin korjata museoviraston suosituksesta 1990-luvulla ja se valmistui vuonna 1995.

Keskustie 30, Karjalohja

Pusulan alueseurakunta

Pusulan seurakuntatoimisto:
Sentraalitie 5, Pusula
Pusulan kirkko

Pusulan kirkon on suunnitellut Carl Ludvig Engel ja se valmistui vuonna 1838. Kirkko on suorakaiteen muotoinen, uusgoottilaispiirteinen torniton puukirkko. Kirkossa aloitettiin isot korjaustyöt jo vuonna 1858, koska kirkon seinät eivät kestäneet painavaa kattoa. Korjauksessa kattoa madallettiin peräti kahdeksan metriä. Kirkon vieressä on erillinen, vuonna 1763 rakennettu kellotapuli, joka on edelleen alkuperäisessä käytössä.

Marttilantie 1, Pusula

Kärkölän kirkko

Kärkölän kirkko on rakennettu sisustusta myöten kyläläisten talkootyönä vuosina 1840-1842. Vain 1600-luvulta peräisin oleva saarnatuoli ja katossa riippuva laiva on tuotu muualta. Kirkko on karun kaunis ja yksinkertainen. Tämä kylän vanhin rakennus on kunnianosoitus 1700-1800-luvun korvenraivaajille ja heidän työlleen tulevien sukupolvien hyväksi.

Kärköläntie 1380, Pusula

Sammatin alueseurakunta

Sammatin seurakuntatoimisto: Pappilantie 1, 09220 Sammatti Sammatin kirkko

Sammatin kirkko on yksi Suomen vanhimmista koko vuoden käytössä olevista puukirkoista. Se on malliltaan pitkäkirkko ja se rakennettiin vuonna 1755 Mickel Göranssonin johdolla.

Kirkossa on Elias Lönnrotin lahjoittama alttaritaulu, jonka on maalannut Adolf von Becker. Lönnrotin hauta on kirkkoa ympäröivällä tunnelmallisella hautausmaalla. Suomalaisen Kirjallisuuden Seura on lahjoittanut haudalle kauniin ja näkyvän muistomerkin vuonna 1886.

Kirkon vieressä on erillinen, vuonna 1763 rakennettu kellotapuli, jossa on kellot vuosilta 1762 ja 1768.

Lönnrotintie 12, Sammatti

Nummen alueseurakunta

Nummen seurakuntatoimisto:
Rauhanpolku 8, Nummi

Nummen kirkko

Nummen kaunis harmaakivikirkko edustaa klassista tyylisuuntaa. Sen on piirtänyt A. N. Edelcranz ja se valmistui vuonna 1822. Kun kirkko täytti sata vuotta, se korjattiin perusteellisesti ja ikkunoihin teetettiin arkkitehti Ilmari Launiksen piirrustusten mukaan värilliset lasimaalaukset.

Nummen kirkon vanhin esine on keskiaikainen krusifiksi, joka on valmistettu 1300-luvun lopulla. Sirorakenteinen saarnatuoli on siirretty vanhasta, vuonna 1635 rakennetusta puukirkosta.

Nummenkirkkotie 10, Nummi

Lohjan kirkkoherranvirasto

Laurinkatu 40
08100 Lohja
p. 019 32 841
lohja.kirkkoherranvirasto@evl.fi

Ota yhteyttä

Jätä yhteystietosi. Otamme yhteyttä mahdollisimman pian!

Piilotettu sisältö

Piilotettu sisältö avautuu klikkauksella.
Hyviä käyttökohteita ovat pitkät tuotekuvaukset.