Unelma lentämisestä

Aikojen alusta lähtien ihminen on unelmoinut lentämisestä. Jo antiikin Kreikan tarut kertoivat Ikaroksesta, joka lensi liian lähelle aurinkoa ja sulatti siipensä. Ainakin siitä lähtien ihmiset ovat keksineet toinen toistaan eriskummallisempia ja nerokkaampia keinoja tuon ikiaikaisen haaveen toteuttamiseen.

Nykyään on onneksi useita keinoja, joilla pääsee taivaan sineen ja sieltä alas ainakin miltei lentämiseltä tuntuvilla tavoilla. Varjoliidon hauskuus, laskuvarjohypyn vapaapudotuksen huuma ennen laskuvarjon avaamista, riippuliidon nousukierteet ilmavirtojen mukana ja monet muut huimat kokemukset ovat aina niistä kiinnostuneiden ja kokeilunhaluisten tavoitettavissa. Jos kiinnostuit, tämä esite on tarkoitettu juuri sinulle. Seuraavilla sivuilla kerrotaan lisää Suomen Ilmailuliiton lajeista. Tervetuloa tutustumaan ja jakamaan kanssamme unelmaa lentämisestä.

RIIPPU- JA VARJOLIITO
– lennä linnun lailla

Riippu- ja varjoliidossa hyödynnetään nostavia ilmavirtauksia. Vaikka lajit rinnastetaan usein toisiinsa, lentotavat kuitenkin eroavat toisistaan. Lentoonlähtö tapahtuu rinteestä omin jaloin, tasamaalta hinaamalla tai oman moottorin voimalla. Tuntien pituiset lennot ja satojen kilometrien pituiset matkat ovat mahdollisia hyvissä olosuhteissa. Harrastaminen on ympärivuotista.

Sekä varjo- että riippuliitimellä voi lentää myös moottoroituna.

Riippu- ja varjoliitokerhoja on Suomessa runsaasti.

Tutustu lisää lajiin

LASKUVARJOURHEILU
– vapaata pudotusta hallitusti

Laskuvarjourheilu tarjoaa mahdollisuuden kokea lentämisen ilman apuvälineitä. Laskuvarjourheilussa on useita alalajeja. Esimerkiksi tarkkuushyppäämisessä pyritään osumaan maaliin, vapaapudotuslajeissa joukkue muodostaa ennalta sovittuja tai itse suunniteltuja kuvioita ja kupumuodostelmassa monta hyppääjää lentää varjoillaan kiinni toisissaan. Kaikissa laskuvarjourheilun lajeissa myös kilpaillaan. Nopein tapa tutustua lajiin on osallistua tandemhyppykurssille.


Tutustu lisää lajiin

MOOTTORILENTO
– monipuolista lentämistä

Moottorilento on hyvin monipuolinen laji. Sitä harrastetaan monenlaisilla pienkoneilla, monin eri tavoin ja monissa eri olosuhteissa. Useimmiten lennetään hyvässä säässä, mutta myös yöllä ja pilvien sisällä lentäminen kuuluvat lajiin. Talvella voi lentää suksikoneilla, ja kesällä käyttää vesialueilla kellukkeita.

Suurin osa harrastamisesta on tavallista lentämistä ja pienimuotoista matkailua. Kilpailla voi esimerkiksi urheilutaito-, tarkkuus- ja rallilennossa. Moottorilentokoneilla tehdään myös palvelulentoja, kuten etsintä- ja palovalvontalentoja, avustetaan purjelentokoneiden hinaamisessa ja lennätetään laskuvarjohyppääjiä.

Tutustu lisää lajiin

ULTRAKEVYET
– kevyempi vaihtoehto

Ultrakevyet pienkoneet eroavat isommista sisaruksistaan suorituskyvyltään ja enimmäis- painoltaan, joka on 450 kg, lisäksi ne ovat enintään kaksipaikkaisia. Monissa suomalaisissa ultrakevyissä koneissa on kellukkeet, jotka avaavat aivan uusia ulottuvuuksia tässä tuhansien järvien maassa. Talviaikaan ilmatäytteiset joustavat kellukkeet voivat toimia myös suksina. Näin ultralentäjä voi laskeutua, vaikka itse tehdylle lentopaikalle, jos tiedossa on sopiva aukea.

Tutustu lisää lajiin

LENNOKIT
– haasteita kaikenikäisille

Lennokkiurheilu on monipuolinen ja haastava laji. Siihen kuuluu lennokin lennättämisen riemua, hermoja ja kuntoa koettelevia kilpailuja, aina MM-tasolle asti sekä taitoa vaativaa rakentamista. Vapaastilentävä lennokki lentää ilman ohjausta lennättäjän päästettyä sen ilmaan. Siimaohjattu lennokki on moottorilennokki, joka lentää lennättäjänsä ohjaamana kehää hänen ympärillään. Radio-ohjattua lennokkia voi ohjata kuin oikeaa konetta.

Kursseilla ei ole ikärajoja, ja harrastus on ympäri- vuotinen. Lennokkiharrastuksesta voi kysellä lisää kerhoilta.

Tutustu lisää lajiin

PURJELENTO
– lentämistä ilman moottoria

Purjelento on hauskaa, edullista ja ympäristö- ystävällistä lentämistä luonnon ehdoilla. Polttoainetta kuluu ainoastaan lennon alussa, kun moottorilentokone tai vintturi hinaa purjelentokoneen taivaalle. Hinauksen jälkeen lentäjä kerää lisää korkeutta lentämällä ympyrää nousevassa ilmavirtauksessa eli termiikissä, joita löytyy kauniina kesäpäivänä liki kaikkialta.

Kisoissa mitellään siitä, kuka lukee nostonmerkkejä taitavimmin ja lentää annetun reitin läpi nopeimmin. Useilla purjekoneilla voi myös lentää taitolentoa. Silmukoissa ja pystykäännöksissä koettujen G-voimien jälkeen huvipuistot tuntuvat suorastaan arkisilta.

Purjelentoa harrastaakseen ei tarvitse omistaa omaa purjekonetta. Ilmailukerhot tarjoavat jäsenilleen monipuolista kalustoa ja koulutusta.

Tutustu lisää lajiin

KUUMAILMAPALLOT
– uljas tapa lentää

Taivaalla lipuva kuumailmapallo on vaikuttava näky, johon katseet kiinnittyvät. Kuumailmapallo on vanhin lentämisen muoto. Sillä lentäminen perustuu yksinkertaiseen tosiasiaan: lämpö kohoaa ylöspäin. Pallo ajelehtii vapaasti ilmavirtausten mukana, mutta on silti ohjattavissa. Tuuli nimittäin puhaltaa eri suuntiin eri korkeuksissa. Kokenut lentäjä osaa hakeutua toivottuun suuntaan vievän virtauksen kohdalle.

Harrastus on ympärivuotinen, mutta ilmakehässä ei saa olla auringon lämmön aiheuttamia voimakkaita pystysuuntaisia virtauksia. Siksi kuumailmapalloilla lennetään varhain aamulla ja iltaisin.

Tutustu lisää lajiin

EXPERIMENTAL
– tee se itse

Experimental sopii todellisille tee-se-itse-henkilöille. Ilma-aluksen voi rakentaa joko itse tai osittain valmiiksi kootusta rakennussarjasta. Projektit saattavat kestää jopa vuosia, mutta työn valmistuttua käytössä on kone, josta tietää varmasti jokaisen nippelin paikan.

Tutustu lisää lajiin

Suomen Ilmailuliitto ry (SIL) on Suomen urheilu- ja harrasteilmailun valtakunnallinen keskusjärjestö. Liittoon kuuluu yli 200 jäsenkerhoa ja noin 9 000 henkilöjäsentä. Liiton toimintaan kuuluvat kaikki tässä esitteessä mainitut lajit. SIL on kansainvälisen ilmailuliiton FAI:n (Fédération Aéronautique Internationale) jäsenjärjestö. Ilmailuliitto on Suomessa se taho, joka myöntää urheiluilmailun kansainväliset kilpailulisenssit, tarkkailee ja rekisteröi ennätyksiä ja lähettää joukkueita kansainvälisiin kilpailuihin. SIL on myös Suomen Olympiakomitea ry:n jäsen.

Liitolla on myös koulutustoimintaa, joka on keskitetty Suomen Urheiluilmailuopistoon Räyskälään. Laajasta kurssitarjonnasta löytyvät hyvät eväät joko kokonaan uuden ilmailuharrastuksen oppimiseen tai jo olemassa olevan jatkamiseen.

Taivaalla tapahtuu

Suomen Ilmailuliitto jäsenkerhoineen järjestää vuosittain useita erilaisia tapahtumia ja kilpailuja kotimaisista kilpailuista maailmanmestaruus- kilpailuihin. Näkyvimpiä ja suurta yleisöä eniten kiinnostavat näyttävät taitolento- ja ilmailunäytökset. Suomen Ilmailuliiton päälentonäytös lennetään kesäkuussa Seinäjoella:

Seinäjoki International Air Show

Tapahtumakalenterista näkyvät kaikki tapahtumamme ja toimintamme kuluvan kauden aikana.

Kun haluat nousta arjen yläpuolelle ja toteuttaa unelmasi lentämisestä, ota yhteyttä toimistoomme tai eri lajien yhteyshenkilöihin. Olemme täällä palvellaksemme kaikkia ilmailusta kiinnostuneita.

Yhteystiedot

Suomen Ilmailuliitto - Finlands Flygförbund
Helsinki-Malmin lentoasema
FI-00700 Helsinki
Avoinna:
ma-to klo 9.00 – 16.00
pe klo 9.00 – 14.00
Puhelinvaihde (09) 3509 340
e-mail: sil@ilmailuliitto.fi

facebook.com/suomenilmailuliittory

twitter.com/Ilmailuliitto

instagram.com/ilmailuliitto

ILMAILU-lehti

Toimitus
Otavamedia Oy
Maistraatinportti 1, 0015 Otavamedia

Vastaava päätoimittaja
Olli Borg
olli.borg@otava.fi

Ilmoitusmyynti
Sari Alasaari
040 760 1156
sari.alasaari@otava.fi

Ota yhteyttä

Jätä yhteystietosi. Otamme yhteyttä mahdollisimman pian!

Piilotettu sisältö

Piilotettu sisältö avautuu klikkauksella.
Hyviä käyttökohteita ovat pitkät tuotekuvaukset.