Tuhansien tarinoiden pitäjä

Tämä tarina on alkanut jo vuonna 1879, eikä tästä laatusanoja puutu. Noin neljäntuhannen asukkaan kunnaksi Taivalkoski on oikea pikkujättiläinen, monentyyppisen hyvinkin merkittävän toiminnan keskus.

Taivalkoski on niin Koillismaan kulttuurin edelläkävijä ja monipuolisen yrityselämän keskittymä, kuin SM-kisoistaan tunnettu urheilupitäjä. Ja kaikki tämä on vieläpä ainutlaatuisen luonnon keskellä, jossa kelpaa asua ja lomailla.

Tervetuloa tarinaamme!

Suomen vanhin kauppa

Taivalkosken keskustaan vuonna 1883 perustettu Jalavan Kauppa palvelee asiakkaitaan jo viidennessä sukupolvessa. Vanhassa kauppahuoneessa toimii menneiltä vuosikymmeniltä tuulahtava Vintage-kauppa, josta löydät tavaraa mitä muualla ei enää ole. Samassa pihapiirissä palvelee kotoisa Pirttikahvila ja suolahuone. Ei ihme, että ET-lehti on nimennyt Jalavan Kaupan yhdeksi parhaista taukopaikoista.

Avaa panoraamakierros

Kasvava palveluala

Ehkä onneakin on ollut matkassa, kun Taivalkoskella jopa palveluala on hyvässä kasvussa. Meillä toimii esimerkiksi iso puhelinoperaattorin palvelukeskus, joka palvelee asiakkaita puhelimitse sekä tietokoneen välityksellä. Ala on ollut jatkuvassa kasvussa, mikä on näkynyt rekrytointien määrässä.

Parhaiten lypsävät lehmät

Taivalkoski voi ylpeänä esitellä huomattavaa maidontuotantoansa. Vaikka maatilojen määrä on pudonnut, tuotettu maitomäärä ei Taivalkoskella ole vähentynyt ollenkaan. Syykin on selvä: Meillä tilat ovat hyvässä hoidossa ja lehmät voivat hyvin. Kunta on vahvasti tukenut maatalouden kehitystä panostamalla muun muassa nurmien tutkimukseen, tiloihin ja toimivaan lomitusjärjestelmään. Tällä hyväksi koetulla tiellä aiomme jatkaa. Meille on kunnia-asia pysyä edistyksellisenä maa- ja metsätalouskuntana.

Puusta pitkälle

Täällä niitä honkia humisee, joten metsätalouden keskittyminen alueelle on hyvinkin luontevaa. Metsästä saa täällä moni elantonsa, niin alkutuotannon kuin jatkojalostuksenkin parista. Taivalkoskella myös koulutetaan metsäalan ammattilaisia paikallisessa ammattioppilaitoksessa.

Metallia ja laivoja

Aikoinaan Taivalkoskella toimi kaivos, ja noista ajoista juontaa juurensa paikallinen metallialan yritysten keskittymä. Tämän päivän tuotannosta suurin osa menee vientiin ja merkittävin osuus on laivanvarustuksella. Onhan se kieltämättä aika omalaatuista, että näin kaukana merestä keskellä mannerta sijaitsee tällainen keskittymä!

”Taivalkosken kunta ja Naturpolis ovat olleet olennainen osa yritykseni kehittämisessä”, kertoo Koillismaan autopalvelun yrittäjä Jari Huttu. ”Vuokraamani toimitilat kunta on rakennuttanut varta vasten yritykselleni.”

Terveydenhuolto kunnossa

Taivalkoski tarjoaa perusterveydenhuollon asukkaille kunnan omana palveluna. Lääkärille pääsee jonottamatta. Kuulumme Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiriin. Erikoissairaanhoito on järjestetty Kuusamossa ja Oulussa.

Koulutus kunnassa

Peruskoulu, oma laadukas lukio ja ammattioppilaitos — Taivalkoskelta löytyy kaikki. Näillä eväillä on hyvä jatkaa opinnoissa pidemmällekin.

Aitoa kiireettömyyttä

Kun loma koittaa, onkin aika miettiä mitä lomaltaan haluaa. Taivalkoskella aktiviteetit tarjoavat jokaiselle jotakin, kesät talvet.

Rakastatko puhdasta luontoa ja rauhaa?

Jos vastasit kysymykseen kyllä, viihdyt Taivalkoskella varmasti. Luonto täällä on aivan uskomattoman upeaa ja sopii mainiosti liikkumiseen ja muuhun ulkoilutoimintaan. Alueella on lukuisia kalaisia jokia ja järviä, sekä lähistöllä peräti neljä kansallispuistoa! Kansallispuistot tarjoavat kaikkea mahdollista: vaelluspaikkoja jalkaisin ja pyörällä liikkujille, historiallisia kohteita, taukopaikkoja, autiomajoja, laavuja ja palveluita.

Haaste matkailuyrittäjyydestä kiinnostuneille!

Matkailupuolella Taivalkoskea voisi hyödyntää huomattavasti nykyistä enemmän. Puitteethan täällä ovat varsin kohdillaan. Monista maailmankolkista tultaisiin mielellään rentoutumaan luonnonkauniiseen paikkaan, jossa voi hengittää puhdasta raikasta ilmaa ja nauttia myös hiljaisuudesta. Matkailualalla meillä on jo nyt hyviä yrittäjiä, joiden kanssa voisi kehittää yhteistoimintaa.

Urheilua huipulla ja harrastaen!

Taivalkosken urheilutarjonnassa on ainutlaatuista luontoamme hyödynnetty monin tavoin. On hiihtokeskus laskettelurinteineen, maastohiihtolatuineen ja hyppyrimäkineen, melontakeskus jossa voi harrastaa koskimelontaa, meiltä löytyy useampiakin frisbeegolfratoja, seikkailupuisto Taivalvaaran päältä ja vaikka mitä. Taivalkoskella järjestetään vuoden ympäri erilaisia SM-kilpailuja.

Suomen lumisimmat talvet

Luonto on meille suosiollinen, sillä Taivalkoskella lunta riittää aina toukokuulle asti. Lumesta saadaan monenlaista riemua, joista hyvä esimerkki on pitkät koiravaljakkoretket. Huskyjen vetämässä koiravaljakossa kyyti on kokemus! Myös kelkkasafarit, lumikenkäily, hiihto ja porotilavierailut kuuluvat Taivalkoskelta saataviin elämyspalveluihin.

Kalle Päätalon perintö

Kalle Päätalo kirjoitti Taivalkosken Suomen kartalle ja ihmisten sydämiin. Kalle Päätalo vaikuttaa kotiseudullaan yhä vahvasti.

Päätalo-keskus esittelee Kalle Päätalon elämää ja työskentelyä kirjailijana. Päätalo-näyttely koostuu pysyvästä Kalle Päätalon näköistyöhuoneesta sekä vaihtuvasta valokuva- ja esinenäyttelystä.

Päätalo-instituutti on Pohjois-Suomen kirjoittajakoulutus- ja kulttuurikeskus, joka järjestää vuosittain mm. lasten sadunkirjoituskilpailu Napero-Finlandian sekä omakustannekilpailu Möllärimestarin.

Päätaloviikko on tapahtumarikas koko perheen kulttuuri- ja kirjallisuusviikko, jonka aikana väkimäärä kylässä tuplaantuu. Viikon aikana nautitaan hengen- ja ruumiinkulttuurista lukuisissa yleisölle avoimissa tapahtumissa.

Kalle Päätalon tori kuntakeskuksessa on keskeinen kokoontumispaikka, josta löytyy myös Arja Renell´n suunnittelema kirjailijaprofessorin muistomerkki.

Kallioniemi on Kalle Päätalon lapsuudenkoti, joka toimii nykyään museona. Kallioniemen pihapiiri on hyvin säilynyt 1920-luvun maalaismiljöö.

Kunnassa toimii aktiivisia kyläseuroja, jotka järjestävät lukuisia yleisötapahtumia alueen kulttuurielämää virkistämään.

Tapahtumia

Palava koski

Iijokisoutu

River Rock Taivalkoski

www.taivalkoski.fi
www.visittaivalkoski.fi